Reclame


Leerlingen en nabestaanden van de Tweede Wereldoorlog in Sint Pancras hebben maandagochtend Zwarte Zondag herdacht. Op 15 april in 1945 werden uit wraak twintig verzetsstrijders door de Duitsers om het leven gebracht, nadat het verzet geprobeerd had een spoorbrug in het dorp op te blazen.

Voor Hannie van Meeteren uit Haarlem is het een mooi moment. Samen met de kinderen van de basisscholen in Sint Pancras herdenkt ze haar vader Jan en negentien andere verzetsstrijders, die vlak voor het einde van de oorlog werden gefusilleerd.

Hannie was nog erg jong toen haar vader werd opgepakt. Toch kan ze het moment dat de Duitsers binnenvielen nog goed herinneren. "Ik hoorde als klein kind de voetstappen van de laarzen van de Duitsers. Ik hoor ze nu dus nog. Daarna werd de voordeur ingetrapt en werd mijn vader afgevoerd voor ogen van het kindergezicht."

Haar vader, die niets met de verzetsdaad in Sint Pancras te maken had, werd net als negentien andere willekeurige gevangenen naar Sint Pancras gebracht. Daar werden ze doodgeschoten. "Op een bepaalde leeftijd dacht ik: hoe kan die man dat nu doen? Alle kinderen hebben hun vaders nog en die van mij moest zo nodig flink zijn." Nu is Hannie trots op haar vader.

Tijdens de herdenking droegen kinderen traditioneel gedichten voor. De ceremonie maakte diepe indruk op Fleur, Elisa en Floor van de Paus Johannesschool. "Ik dacht eerst dat alleen onze school bij de herdenking aanwezig was maar toen bleek dat er ook leerlingen van andere scholen waren", vertelt Fleur. "Ik heb toch wel plankenkoorts dus het was best spannend."

De 10-jarige Elisa vindt het een grote eer dat ze tijdens de herdenking haar gedicht mag voordragen. "Als je hier staat dan besef je wat er hier is gebeurd en ga je er echt over nadenken. Dat is best wel indrukwekkend." Hannie is dankbaar dat ze samen met de kinderen haar vader heeft kunnen herdenken. "Het klinkt gek maar ik kan me echt verheugen op deze dag en dan vooral op wat de kinderen ervan gemaakt hebben. Ik vind dat fantastisch."
Pin It
Bekeken: 2744x
Reclame