Het bestrijden van gladheid op wegen kan volgens GroenLinks-raadslid Rob Seignette een stuk milieuvriendelijker en duurzamer. Met grassap gemaakt van bermgras bijvoorbeeld. Een veelbelovend alternatief waar Provincie Noord-Holland druk mee experimenteert.

Zo zijn er meerdere alternatieven, zoals het aanleggen van warmte-koudeopslag onder wegen, maar die concreet benoemen in zijn amendement wil Seignette niet. "Ik vind het belangrijk om geen specifiek alternatief te noemen maar juist om er op aan te sturen dat er de komende jaren wordt gewerkt aan het vinden van alternatieven die geschikt zijn voor Alkmaar. Hier zitten mogelijk alternatieven tussen die ik nog niet heb kunnen bedenken."

Strooizout is niet alleen schadelijk voor de lak van auto's, maar vooral voor bloemen en planten die langs wegen groeien. Uiteindelijk belandt het strooizout in de bodem, waar het veel tijd nodig heeft om weg te kunnen spoelen. Bovendien wordt het strooizout met schepen vervoerd vanuit het buitenland. Dat kan duurzamer.

Of de zoektocht financieel haalbaar is heeft Seignette ook al uitgedokterd. Het Alkmaars beleidsplan Wegen staat vast tot 2026 en hierin is een bedrag van 408.000 euro per jaar gereserveerd voor gladheidsbestrijding met strooizout. Volgens Seignette is dit bedrag in de afgelopen vier jaar niet opgemaakt en bleef er jaarlijks zo'n 135.000 euro 'over'. "Dit betekent dat, als het amendement door de raad gesteund wordt, er elk jaar een redelijk bedrag ligt om de voorbereiding op de overstap naar alternatieven voor strooizout te financieren."

Donderdag dient Seignette zijn amendement in tijdens de raadsvergadering.
Pin It
Bekeken: 2793x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/