Nucleaire verlichting is een recent door Hollandlamp ontwikkelde manier van verlichten, waarbij gebruik wordt gemaakt van het lineair verval van radioactieve isotopen. Dat klinkt heel gevaarlijk, maar het Heerhugowaardse bedrijf belooft dat deze zeer goedkope en extreem zuinige verlichting ongevaarlijk is; alle straling is op voorhand geneutraliseerd.

Door optimaal gebruik te maken van het verval van radioactieve isotopen en de splitsing van atomen, aldus Hollandlamp, wordt met behulp van kernenergie en elementen uit de nucleaire geneeskunde een nieuw soort van verlichting geproduceerd. In de lamp vormt zich een 'technetium'-verbinding van diverse radioactieve elementen. Zonder straling. Om de consument gerust te stellen, worden de lampen in de introductiefase verpakt in gerecycled blik. In april wordt grondig marktonderzoek gedaan, zegt het Waardse lichtbedrijf. Bij voldoende interesse wordt de verlichting groot geïntroduceerd.

Omdat het persbericht voor Heerhugowaard Centraal toch als opzetje van een 1 april-grap aanvoelt, snuffelden we even op internet. Hier vonden wij niet zo snel iets over dit prototype verlichting, maar wel het volgende op wetenschap.infonu.nl: "Technetium-99 vervalt door emmisie (sic.) van bèta- deeltjes met lage energie (zonder gammastraling)". En even verderop: "De meest voorkomende isotoop, technetium-99, is een zwakke beta straler; de straling wordt tegengehouden door laboratoriummuren en glaswerk waarin het zich bevindt".

Zou dus moeten kunnen met voldoende glazen bescherming. Maar werkt het? Eerst het licht zien, dan geloven!
Pin It
Bekeken: 2578x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/