De komende twee jaar wordt onderzocht hoeveel spoedritten vanaf de Huisartsenpost in Alkmaar onnodig bleken te zijn, nadat er melding was gedaan van pijn in de borst. Dit meldt het NHD. Uit een onderzoek elders in het land bleek dat bij hooguit één op de vijf meldingen echt iets aan de hand was.
Het project wordt uitgevoerd door huisarts in opleiding Ralf Harskamp van het AMC in Amsterdam en vier laatstejaars studenten geneeskunde. Voor het onderzoek zijn 1.800 personen benaderd, die vorig jaar melding van pijn in de borst hebben gedaan. Zo'n 1.650 van hen zijn bereid hun gegevens te delen. Verder verlenen ruim honderd huisartsen, aangesloten bij Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK) waartoe de Alkmaarse huisartsenpost behoort, hun medewerking.
Omdat het om mensenlevens gaat, wordt geen risico genomen, maar wellicht zitten hulpverleners wel iets teveel aan de veilige kant. Met de gegevens, die natuurlijk vertrouwelijk behandeld worden, wordt geanalyseerd hoe meldingen binnenkwamen en hoe hierop actie is ondernomen. Onder andere de juistheid van urgentiebepaling, de telefonische eerstehulpverlening en het aantal ambulanceritten worden onder de loep genomen.
Eén van de betrokken huisartsen benadrukt dat er geen reden bestaat om te vermoeden dat er veel zogenaamde 'onzinritten' worden uitgevoerd vanaf de huisartsenpost in Alkmaar. Toch komt er van personeel steeds vaker beklag over ritten die niet nodig bleken. Niet alleen is het tijd- en geldverspilling, zo'n 600 tot 800 per rit, het uitgerukte ambulanceteam is tijdelijk niet beschikbaar voor echte noodsituaties. Voor de patiënt kan een onnodige spoedopname stress opleveren.