Ze was ooit een van de eersten die in Nederland in een Tiny House ging wonen en sindsdien verkondigt ze het evangelie van 'minder is meer'. Marjolein Jonker woont op zo'n 12 vierkante meter in haar Tiny House in Alkmaar. En volgens haar is het de woonvorm van de toekomst.
"We moeten als mensen een stapje terugdoen en iets van onze luxe opgeven als onze kinderen ook nog van deze aarde willen genieten", zegt Jonker tegen mediapartner NH Nieuws. Sinds 2016 woont ze, samen met haar kat Hella, in haar Tiny House in Alkmaar.
Lange tijd woonde ze alleen op het terrein van de voormalige gasfabriek in Alkmaar. Maar inmiddels is haar droom werkelijkheid geworden: Ze heeft buren. Op het terrein staan nu maar liefst vier mini-huisjes en begin volgend jaar komt de vijfde. "Ik vind het ontzettend gezellig. We hebben veel contact, maar laten elkaar ook met rust als we daar behoefte aan hebben."
Een van de nieuwe buren is de familie Wit. Ze hadden ooit een 'normale' eengezinswoning in Den Haag maar echt gelukkig werden ze daar niet van. "Het was zo veel. Je woont in een straat, maar je kent je buren niet. Dit is voor ons ideaal, we zijn dicht bij de natuur en hebben lieve mensen om ons heen. We hebben weinig spullen maar ook weinig zorgen."
Omdat er zo weinig ruimte is zijn de huisjes wel ontzettend handig ingericht. Zo doen de stoelen aan de inklapbare eettafel ook dienst als opbergruimte. Manfred Wit heeft zelfs een complete uitklapbare werkplaats aan de buitenkant van zijn huisje. "Het is geen mancave maar ik hou van fietsen en sleutelen, maar binnen is er geen ruimte voor. Op deze manier lopen de irritaties ook niet op, haha."
Het wonen in een Tiny House is ontstaan in Amerika maar krijgt nu snel voet aan de grond in Nederland. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van het Tiny wonen. Zo heeft Marjolein Jonker zonnepanelen op haar dak en het regenwater vangt ze op.
Volgens haar is dit pas het begin. "Toen ik hiermee begon was er nog geen Tiny House-beweging in Nederland, nu zegt zelf minister Ollongren dat gemeentes ermee aan de slag moeten omdat het binnen de regelgeving past. We hebben steeds meer kleine huishoudens in Nederland. Er is veel behoefte aan, dus ik denk dat het alleen maar door gaat groeien."