Sinds 1975 kregen 5.000 oude trap- en handnaaimachines een tweede leven in Tanzania, maar Berend Pluister uit Oudkarspel overleed in mei, voordat hij nog één grote verzending kon doen. Dochter Debora Molenaar-Pluister uit Heerhugowaard wil graag die laatste 250 machines laten verschepen, maar heeft steun nodig.

Berend uit Heerhugowaard en Griba uit Langedijk vonden elkaar, trouwden en verhuisden in 1971 naar Emmen. In 1974 reisden ze door Tanzania en leerden dat oude naaimachines daar zeer gewild waren vanwege stroomgebrek. Daarop startten ze hun missie om machines in te zamelen, op te knappen en te verschepen. De 'Tanzania Werkgroep Emmen' werd geboren en duizenden naaimachines vonden hun weg naar het Afrikaanse land.

Griba overleed in 2000 en de werkgroep viel daarna langzaam verder uit elkaar door ouderdom. Aangezien het echtpaar Pluister altijd sterke banden had gehouden met deze regio, en dochterlief in Heerhugowaard woonde, kwam Berend eind februari terug uit het oosten. Hij kon slechts drie maanden van zijn huisje in Oudkarspel genieten, voor hij overleed.

De werkgroep bestaat officieel nog drie leden, maar de kar trekken gaat niet meer. Deborah en haar broer David willen graag het levenswerk van haar ouders voltooien, maar heeft daar de tijd en ook het geld niet voor. "Een transport gaat tussen de vijf- en tienduizend euro kosten. Dat vertelde het bedrijf dat de transporten voor de werkgroep altijd verzorgde. Dat is nog maar een ruwe schatting."

Doneren kan via rekeningnummer: NL21 RABO 0125 7796 74, t.n.v. Tanzania Werkgroep Emmen. Wie meer wil weten over het project, kan contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Pin It
Bekeken: 2231x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/