In de afgelopen twee maanden is de eikenprocessierups meer dan 1.700 keer gesignaleerd in Nederland. Dat laten cijfers van jeukrups.nl zien. Ook tussen de Averkamplaan en de Berckheidelaan in Heerhugowaard is de 'jeukrups' waargenomen.

Eikenprocessierupsen komen vooral voor in zanderige gebieden met veel eikenbomen. Ter zelfverdediging hebben de diertjes tussen hun goed zichtbare haren minuscule ‘brandharen’ met weerhaakjes. Deze worden ook achtergelaten in het spinsel en kunnen worden meegevoerd door de wind. Mensen en dieren kunnen hier veel last van krijgen. De haren zorgen voor huiduitslag en irritaties in neus- en mondholte, die dagenlang kunnen aanhouden.

De meldingen aan jeukrups.nl gaan over de periode van 27 april tot en met 4 juli. Het is mogelijk dat de rups op meer plaatsen voorkomt, maar dat hiervan geen melding gedaan is. (foto: Kleuske/Wikipedia)
Pin It
Bekeken: 4815x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/