Afgelopen zaterdag verzorgde erfgoedstichting Adapt een voorjaarsexcursie. Adapt nam 60 Alkmaarders mee langs vier erfgoedtoppers in de voormalige gemeente Graft-De Rijp; Fort Marken-Binnen, het Rijper dorpsgezicht, de Grote Kerk en de Groene Zwaan.
Deze excursie is valt gelijk met de oprichting van actiegroep Redt De Rijp in 1968 waarmee de keuze voor de bestemmingen meteen is verklaard. Fort Marken-Binnen is onderdeel van de Stelling van Amsterdam die in 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst. het fort wordt nog steeds dagelijks gebruikt.
Voor het pittoreske dorpshart van De Rijp bestonden 50 jaar geleden nog grootschalige sloopplannen. Een aantal bezorgde Rijpers richtte in 1968 een actiegroep op om dit tegen te houden: Redt De Rijp. Ruim een jaar later wees de toenmalige minister van CRM Marga Klompé vrijwel het hele dorpscentrum aan als rijksbeschermd dorpsgezicht.
In de Grote Kerk van De Rijp bevind zich het graf van de laatste persoon die met koninklijke ontheffing in een Nederlandse kerk mocht worden begraven. Tijdens het bezoek aan de kerk werd duidelijk voor welke bijzondere persoon deze uitzondering werd gemaakt. De Groene Zwaan is een eeuwenoud Luthers kerkje dat na 1960 op zoek moest naar een nieuwe bestemming. Door een gezamenlijke inspanning van heel veel inwoners van De Rijp is het nu al bijna 50 jaar een bruisend cultureel centrum, dat met recht wordt betiteld als “het Paradiso van de polder”.
Tijdens de excursie wordt duidelijk wat de erfgoedstichting doet en waarom. Overal zijn voorbeelden te zien van het adagium van Adapt: behoud door ontwikkeling.