Reclame


Donderdag 15 maart wordt in de raadzaal van Heerhugowaard een energiedebat gehouden. Inwoners, ondernemers en experts gaan met elkaar in debat over de transitie van de energievoorziening, die ook in Heerhugowaard merkbaar zal zijn.

Wethouder Monique Stam en sprekers Diederik Samson (Energieadviseur HVC) en Pierre Sponselee (directeur-bestuurder Woonwaard) schetsen elk op eigen wijze hoe een duurzame toekomst eruit kan zien. Daarna gaan de sprekers als panel met elkaar in gesprek en met het publiek. Burgemeester Bert Blase treedt op als moderator.

De omslag van fossiele naar hernieuwbare vormen van energie is onvermijdelijk en zal het dagelijks leven veranderen als Nederland overstapt van veelal geïmporteerde energie naar een decentrale en hernieuwbare energievoorziening. Maar hiervoor moeten er nog vele keuzes worden gemaakt. Tijdens het energiedebat denkt het publiek mee over oplossingen, mogelijkheden en uitdagingen.

Belangrijke thema’s zullen zijn verlaging van energieverbruik en duurzame opwekking. Wind, zon en geothermie zullen hierbij een belangrijke rol spelen. Ook het landschap zal veranderen. De grootste uitdaging is om hernieuwbare energie te combineren met landschappelijke kwaliteit en economische potentie.

Energiewinning heeft het landschap door de jaren heen al flink beïnvloed. Ontbossing en afgraving van turfgronden maakten plaats voor minder zichtbare voorziening. En nu komen er steeds meer windturbines en zonnepanelen in het zicht.

Het energiedebat duurt van 20:00 tot 22:00 uur. Aanmelden kan via de agenda op bibliotheekkennemerwaard.nl. De toegang is gratis. Het debat is de vijfde activiteit rondom het onderwerp energie, met als basis de tentoonstelling 'Noord-Holland opgewekt, energie van vroeger en voor later'. De gratis tentoonstelling staat nog tot en met 31 maart in de hal van gemeentehuis.
Pin It
Bekeken: 2453x
Reclame