Dinsdagmiddag heeft de Onafhankelijke Partij Alkmaar het verkiezingsprogramma en de dertien eerste namen van de kieslijst gepresenteerd. Het meest opvallend aan die lijst zijn de namen van Ruud van Lier en Jorina Hooijschuur op respectievelijk plaats 6 en 4.

Beiden zijn al enige tijd actief met politiek missiewerk voor OPA en zien zich daar nu als 'jonge honden' voor beloond. Op de eerste drie plaatsen zijn vertrouwde en verwachte namen terug te vinden: wethouders Victor Kloos en Anjo van de Ven en fractievoorzitter Jan Hoekzema.

Ook in het verkiezingsprogramma zijn voor OPA vertrouwde thema's terug te vinden, zoals meer regionale samenwerking op het vlak van toerisme en ondersteuning en aanjaging van de lokale economie. Punten die er enigszins uitspringen zijn het willen afremmen van sociale woningbouw, omdat mensen met een modaal inkomen daar volgens OPA het slachtoffer van dreigen te worden, en een investering van één miljoen voor meer groen in de stad.

Grote plannen zijn er ook voor het gemeentelijk veiligheidsbeleid dat de verantwoordelijkheid van Victor Kloos is. Eerder al werd onderzoek aangekondigd naar de haalbaarheid van dronegebruik voor handhaving en het uitrusten van stadstoezichthouders met wapenstok, handboeien en pepperspray.

Dat laatste bleek echter niet haalbaar na een negatief advies van de politie en de voornemens voor 'eigen politiemensen' zijn eigenlijk een andere benadering om hetzelfde resultaat te kunnen bereiken: meer invloed op de inzet van handhaving. Die wordt nu vanuit de Staat aangestuurd waardoor het Alkmaarse college maar weinig invloed kan uitoefenen op de keuzes voor de inzet van de politie.

Wanneer Alkmaar zelf de kosten voor vier agenten zou betalen wordt dat volgens Kloos anders want "wie betaalt bepaald" immers. Er kan dan bijvoorbeeld gekozen worden voor de inzet van extra agenten bij een evenement of in een wijk die geplaagd wordt door inbraken. Wat opvalt aan dit plan is dat iets dergelijks in 2009 al eens door de PvdA werd geopperd. Destijds kwam de Alkmaarse PvdA in de commissie Bestuur & Middelen met een verrassend verzoek aan het college.

Het verzoek van de PvdA-fractie aan het college destijds was om onderzoek te doen naar de mogelijkheid om Alkmaar zelf agenten te laten betalen, indien de toenmalige bezuinigingen op de politie de hoeveelheid blauw op straat in gevaar zou brengen. Het leidde zelfs tot Kamervragen van SP Tweede Kamerlid Ronald van Raak waar een duidelijk antwoord op kwam; het kan juridisch gezien niet.
Pin It
Bekeken: 2669x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/