De gesprekken met eventuele fusiepartners voor de gemeente Langedijk zijn afgerond. Gedeputeerde Staten (GS) gaf de gemeente een termijn van twee jaar om de fusie rond te maken en de opdracht om voor 2018 een keuze te maken. Het fusietraject moet dus in 2020 afgerond zijn.
In juni werd met Heerhugowaard gesproken. Zij zien een ambtelijke fusie met Langedijk wel zitten omdat dit op langere termijn ook betere vooruitzichten voor de nieuwe gemeente betekent. Er ontstaat dan op termijn, naast Alkmaar en de BUCH gemeenten, een derde gemeente met redelijke omvang. Uit een ambtelijke fusie vloeit meestal ook een bestuurlijke fusie.
Ook voor Heerhugowaard staat er dus veel op het spel. Wanneer Langedijk met Alkmaar in zee zou gaan, blijft Heerhugowaard 'alleen' achter als veruit kleinste gemeente in de regio. De ambtelijke fusie wordt als kans gezien om verbeterslagen te kunnen maken. Aan de belangrijkste voorwaarde, een goede ICT-infrastructuur, wordt al gewerkt
In Alkmaar zijn de meningen over een eventuele fusie verdeeld. Een deel van de voorstanders wil alleen een ambtelijke fusie als daar ook echt een bestuurlijke fusie op volgt. Van de tegenstemmers kan overigens niet gezegd worden dat zij tegen elke vorm van fusie zijn.
De BUCH-gemeenten zijn druk bezig met de eigen ontwikkeling en vinden het daarom op dit moment niet haalbaar maar sluiten naar de toekomst toe niets uit. Voor Schagen is een ambtelijke fusie met Langedijk geen optie.