Reclame

Alkmaar, 23 november 2013. Met slechts negen man op het veld heeft AZ zaterdagavond gelijk weten te spelen tegen Roda JC, in het AFAS Stadion werd het 2-2. Al vroeg in de eerste helft kreeg AZ een prima kans. Gudelj verlengde een corner, waarna Viergever net niet wist te scoren. Het was diezelfde Viergever die na 12 minuten een rode kaart ontving van scheidsrechter Wiedemeijer. Hupperts was er namens Roda JC vandoor en werd door Viergever naar de grond gewerkt. De scheidsrechter beoordeelde, na overleg met de vierde man, dat het een doorgebroken speler was en dus rood. AZ liet zich niet van de wijs brengen en kreeg een prima mogelijkheid via Aron Jóhannsson, maar de Limburgse keeper bracht redding. Na 18 minuten spelen kreeg AZ opnieuw een tegenslag te verwerken. Ditmaal was het Gudelj die na een grove overtreding kon vertrekken met een rode kaart. De ploeg van Dick Advocaat moest door met slechts negen man.

Nog nooit kreeg een club sneller twee rode kaarten in een helft. Ook na deze rode kaart was AZ het betere team en bleef het uitstekend voetballen. In de 25e minuut kwamen de negen Alkmaarders zelfs op een 1-0 voorsprong. Het was Mathias Johansson die een rebound in de verre hoek langs de keeper schoot. Roda JC schakelde hierop een tandje bij en wist 4 minuten later al de gelijkmaker tegen de touwen te werken. Na een prima aanval kon Pluim afdrukken en de 1-1 maken. AZ herpakte zich uitstekend en maakte opslag voor rust 2-1. Ortiz onderschepte de bal en gaf mee aan Aron Jóhannsson. Hij kapte een inglijdende verdediger uit en schoot prachtig raak in de lange hoek. Niet veel later verprutste hij nog dé kans om verder afstand te nemen en dus werd er gerust met een 2-1 tussenstand.

In de tweede helft kwam AZ er bij vlagen gevaarlijk uit en durfde zelfs druk te zetten op de helft van de Limburgers. Toch was het voornamelijk Roda JC dat aanspraak maakte op een treffer en eindelijk gebruik maakte van zijn overtal situatie. Het ging opportunistischer spelen en maakte het veld groot. Ondanks enkele levensgrote kansen voor de ploeg uit Kerkrade, leek AZ de 2-1 over de streep te trekken. Leek, want in de 90e minuut kwam Roda JC alsnog langszij. Via de linkerkant werd de bal in het strafschopgebied van AZ gebracht, de bal werd terug gelegd op Skourtai en die schoot rustig raak: 2-2. Ook Roda JC kreeg nog een rode kaart na dit doelpunt. Biemans ontving zijn tweede gele kaart en kon 1 minuut voor het laatste fluitsignaal alvast naar de kleedkamer. In die laatste minuut werd niet meer gescoord en hengelde AZ toch nog een punt binnen met slechts negen man. Door dit gelijkspel blijft AZ bovenin meedraaien en is het onder coach Dick Advocaat nog ongeslagen.

Aankomende donderdag komt AZ wederom in actie, dan is het het Israëlische Maccabi Haifa dat op bezoek komt in Alkmaar. Een wedstrijd in Poule L van de Europa League waarin AZ de zich kan verzekeren de volgende ronde. De vorige ontmoeting tussen de beide ploegen eindigde in 0-1 voor AZ. Gudmundsson maakte in Haifa de winnende treffer. De wedstrijd van aankomende donderdagavond begint om 19:00.