Op dinsdag 11 april organiseert Platform Erfgoed Heerhugowaard in de Kerk in Veenhuizen een lezing over de strijd van de mens tegen het water in West-Friesland en met name Heerhugowaard. Geograaf en oud-lerares Lia Vriend legt uit hoe het landschap geologisch is gevormd en brengt met oude kaarten, luchtfoto's en illustraties die eeuwenlange strijd in beeld.

De Huygen Waert vormde ooit om van waddenzee tot uitgestrekt veenmoeras. In de Middeleeuwen werd het gebied bewoonbaar gemaakt door het graven van vele sloten, maar het land daalde dus werden dijken nodig. Dijken die soms doorbraken. Zo ontstond in de late Middeleeuwen de Grote of Zuyderwaert, een plas-drasgebied dat in de 17e eeuw is drooggelegd. Diverse ‘Druiplanden’ zijn als restant van het veen nog te vinden. 

De lezing begint om 20.00 uur. en toegang bedraagt € 5. Aanmelden kan via bibliotheekkennemerwaard.nl of de klantenservice.

Pin It
Bekeken: 4507x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/