Goede tradities moet je vasthouden. Zo ook de Van Foreest Publiekslezing in de Grote Kerk te Alkmaar. Filosoof Menno de Bree zal tijdens deze 17de editie op dinsdag 14 maart de lezing ‘Liegen voor beginners’ verzorgen. De muziek wordt verzorgd door het Regionaal Jeugdorkest Artiance en Adri Steenhoek bespeelt het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel.

Kinderen leren dat ze niet mogen liegen, maar vaak doen mensen dit toch. Is dat altijd fout of soms misschien wel beter? Of zijn leugens alleen nog maar 'alternatieve feiten' in dit 'post-truth' tijdperk van Witte Huis spokeswoman Kellyanne Conway? De Bree geeft een inleiding in de ethiek van het liegen, met daarin inzichten van grote denkers als  Aristoteles en Žižek.

Menno de Bree (1974) studeerde filosofie en werkte bij Heineken en Nyenrode. Sinds 2003 doceert hij aan het Universitair Medisch Centrum Groningen ethiek en filosofie. Hiervoor ontving hij diverse onderwijsprijzen. Via zijn bedrijf Menno Denkt verzorgt hij lezingen en denktrainingen en hij schrijft wekelijks een column voor het Financieel Dagblad.

De lezing dankt haar naam de in Alkmaar geboren Pieter van Foreest (1521-1597). Deze Hollandse Hippocrates, zoals hij ook wordt genoemd, was stadsgeneesheer in Alkmaar en Delft en lijfarts van Willem van Oranje. Hij mag gerekend worden tot de humanistische artsen van de 16e eeuw. Zijn naam is ook verbonden aan de jaarlijkse Pieter van Foreest Wetenschapslezing en Wetenschapsprijs. De lezing is een initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente Alkmaar en Hogeschool Inholland Alkmaar.

De Van Foreestlezing begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 6 en zijn verkrijgbaar via theaterdevest.nl. (foto: Marie-José Coenen)

Pin It
Bekeken: 3829x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/