Reclame

Alkmaar, 5 mei 2013. Op de dag dat AJAX het landskampioenschap kan behalen, mag AZ PEC Zwolle ontvangen in het eigen stadion. De wedstrijd is een opmaat naar de bekerfinale van 9 mei tegen PSV. In principe heeft AZ in de eredivisie niks meer te bewijzen. Ze hebben zich veilig gespeeld voor de nacompetitie, en zijn dus zeker van deelname aan de Eredivisie in het volgend seizoen. Een kers op de taart zou winst op PSV zijn in de wedstrijd op hemelvaartsdag. Trainer Gertjan Verbeek zette een sterk elftal neer, waarmee hij liet zien geen spelers te sparen voor de bekerwedstrijd. AZ begon de wedstrijd aanvallend, terwijl PEC veelal moeite had op te bouwen. Met een comfortabele 2-0 voorsprong gingen de Alkmaarders de rust in en kwamen terug om het af te maken met nog eens twee goals.

De vroege druk van AZ bleek niet te zorgen voor een succesvolle opbouw en het spel van de Alkmaarders leek slordig. In de 20e minuut werd de hoekschop van Adam Maher verlengd door Ettiene Reijnen, waardoor Viktor Elm de bal achter de doellijn kon koppen: 1-0. In de 22e minuut werd Johann Berg Gudmundsson getackeld in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter wuifde het incident weg. PEC kon meer in de wedstrijd komen, waardoor er meer spannende momenten kwamen voor het doel van Esteban, maar, in deze situatie wist AZ goede counteraanvallen op te bouwen. Omdat er veel verdedigers van PEC achterin bleven hangen, werden deze uitbraken geen grote kansen. In de 39e minuut ging een verre inworp van Giliano Wijnaldum langs verschillende verdedigers van PEC Zwolle om teneinde bij Roy Beerens terecht te komen. Hij kon de bal het doel in plaatsen. Terwijl Ajax in de Arena het landskampioenschap veiligstelde gingen de teams in Alkmaar met de stand 2-0 de kleedkamers in.

AZ begon de tweede helft weer aanvallend, wat meteen resulteerde in spannende momenten voor het doel van PEC Zwolle. De gasten kon dit keer wel sneller in de wedstrijd komen. In het eerste kwartier wist PEC geregeld voor het doel van AZ te komen. Een doelpunt bleef uit. In de 62e minuut werd het schot van de keeper op de middenlijn verlengd naar Aron Johannsson . Zijn sprint naar de keeper is vrijwel leeg en hij kon de bal langs de keeper het doel in spelen voor de 3-0. In de 77e minuut kreeg Adam Maher een kans die hij verzilverde. AZ bleef kans opbouwen en PEC kwam niet meer in de wedstrijd. De scheidsrechter floot af bij de eindstand 4-0.

Door deze overwiining stijgt AZ naar de 10e positie in de eredivisie. Vanwege de uitslagen van PSV, Feyenoord en Vitesse is AZ ook zeker dat ze volgend seizoen Europees voetbal spelen. De volgende wedstrijd van AZ is de bekerfinale tegen PSV in de Kuip te Rotterdam. Deze wedstrijd wordt gespeeld op donderdag 9 mei. Volgende week zondag, 12 mei, speelt AZ tegen Willem II in het Koning Willem II stadion te Tilburg voor de eredivisie. Dit is de laatste wedstrijd van het lopende seizoen.