Bergen, 27 april 2013. Museum en cultureel centrum Kranenburgh in Bergen is geopend. Kranenburgh is een samensmelting van cultuur, beeldende kunst, geschiedenis, educatie, podiumkunst en experiment. De komende maanden worden er programmaformules getest en houden kunstenaars open atelier, waarbij bezoekers uitgedaagd worden bij te dragen. Ook zijn er workshops en educatieve activiteiten. De aftrap valt onder de titel Kranenburgh Lab: 150 dagen kunst in actie, waarbij iedereen welkom is. In het najaar volgt de officiële openingsplechtigheid van Kranenburgh, culturele buitenplaats in Bergen.

Kranenburgh Lab stond zaterdag in het teken van Koningsdag. Beeldend kunstenaar Harold van Geerestein strijkt tot en met 1 mei neer met zijn project Vorstelijk Schilderen. Bezoekers konden zaterdag onder zijn leiding een schilderij maken van het koningspaar. Aan het einde van de dag volgde een prijsuitreiking met een gouden, zilveren en bronzen Kroonpenseel. De schilderijen blijven nog drie dagen hangen en er kan op gestemd worden. Hierbij is een Museumjaarkaart te winnen. Op 1 mei wordt de winnaar bekend gemaakt, en dan is er ook de uitreiking van de Publieksprijs.

De collectie van Kranenburgh is onlangs uitgebreid met een schenking van twee werken van Matthieu Wiegman (1886 – 1971), een lid van de Bergense School. Op beide portretten in respectievelijk krijt en aquarel, beeldde de kunstenaar zijn dochter Greetje af. Met deze uitbreiding heeft het centrum nu alle dochters van Matthieu Wiegman in huis.

De nieuwbouw van architect Dirk Jan Postel is mede vanwege het vele daglicht indrukwekkend. Dat wordt aangevuld met kunstlicht van het bedrijf ERCO. Zij zien licht als 'de vierde dimensie van architectuur' en hebben meerdere musea voorzien van verlichting. Lichtontwerper is Marc van Gelder. Nog ruim een maand en dan opent de winkel van Kranenburgh, ontworpen door het gerennomeerde ontwerpbureau Thisisjane. De kunstuitleen is al geopend.

Pin It
Bekeken: 1252x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/