Reclame

Alkmaar, 9 maart 2013. In het AFAS Stadion mocht AZ vanavond proberen om de degradatiezone ver achter zich te houden tegen ADO Den Haag. AZ moet punten halen om niet mee te hoeven doen aan de nacompetitie. Gertjan Verbeek koos ervoor om de basisplaats van Etiënne Reijnen te geven aan Thomas Lam. Daarnaast verving Steven Berghuis de geblesseerde Willie Overtoom.
Het aanvallende AZ kreeg in de vijfde minuut al een grote kans, toen Jozy Altidore alleen voor de keeper kwam te staan. Het schot van de Amerikaan ging over keeper en doel heen. In de tiende minuut stond de verdediging van AZ helemaal fout. Mike van Duinen wist dit af te straffen door een doelpunt te maken. 0-1. Eigenlijk was dit de eerste aanval van ADO, want in de eerste minuten was AZ de bovenliggende partij. Dit ging door in het vervolg van de wedstrijd. AZ zorgde ervoor dat het spel vooral aan de kant van ADO werd gespeeld, maar verzuimde grote kansen te creëren. In de 25e minuut wist Viktor Elm één van de AZ-aanvallen te verzilveren, nadat hij een voorzet van Roy Beerens langs de keeper in het doel schoot. 1-1. De volgende momenten bleef de wedstrijd in balans. Geen grote kansen aan beide kanten. In de 34e minuut stond Viktor Elm alleen voor de keeper. Zijn schot was jammergenoeg te zacht en makkelijk te pakken door doelman Martijn de Zwart. Langzaam maar zeker wist ook ADO de zwakke plekken in de verdediging van AZ te vinden. Dit leidde tot een aantal gevaarlijke momenten. Het gelijkspel bleef staan tot het eind van de eerste helft.
De tweede helft begon waarmee de eerste helft eindigde. De wedstrijd was in balans en beide teams begonnen met een grote kans, die niet tot doelpunten leidden. In de 64e minuut kon Steven Berghuis een voorzet van Roy Beerens goed koppen. Jammergenoeg ging de bal naast het doel. In deze fase van de wedstrijd leek AZ de bovenliggende partij. Al snel brachten enkele kansen van ADO weer de balans in de wedstrijd. In de laatste tien minuten was het balbezit vooral voor AZ en daar deden ze veel mee. De ene naar de andere aanval zorgde voor spannende momenten bij het doel van ADO. De wedstrijd werd afgefloten bij de gelijke stand 1-1.
Door dit gelijkspel blijft AZ op de 15e plaats in de eredivisie staan, maar kan ingehaald worden door Roda JC, die zondag tegen Feyenoord speelt. Volgende week speelt AZ tegen Ajax in het eigen stadion. Op zondag 17 maart wordt deze topper gespeeld.