Alkmaar, 3 maart 2013. Nadat AZ afgelopen week Ajax uit de KNVB-beker gespeeld had, was het vandaag de beurt aan RKC om zich te proberen staande te houden tegen de Alkmaarse elf. In tegenstelling tot het bekertoernooi weet AZ zich moeilijk te bewijzen in de Eredivisie. Voor aanvang van de wedstrijd stond het team van Gertjan Verbeek  op de dertiende plaats, maar er waren veel kapers op de kust. Verlies zou AZ naar de 15e plaats kunnen laten zakken.
In het begin van de eerste helft domineerde AZ de wedstrijd en kreeg drie grote kansendie allen doel misten. Aan het eind van de eerste helft, in de 39e minuut, wist RKC op voorsprong te komen door een doelpunt van Mart Lieder. Die goed profiteerde van fouten in de verdediging van AZ. 1-0. In het verdere verloop van de eerste helft kon AZ de gelijkmaker niet produceren. RKC leek te groeien in de wedstrijd en daar kon AZ niets aan doen. De eerste helft eindigde met de tussenstand 1-0.
Aan het begin van de tweede helft leek de voorsprong vergroot te worden na enkele kansen voor RKC. Teddy Chevalier schoot goed, maar raakte de paal en even later moest Esteban een uitbraak van Teddy Chevalier en Nourdin Boukhari stuiten; met succes. De gelijkmaker kwam in de 69e minuut op naam van Jozy Altidore. De voorzet van Adam Maher werd feilloos over de keeper heen gewipt door de topscorer van de Alkmaarders. 1-1. Een fraaie kopbal van Mart Lieder bracht RKC weer op voorsprong in de 76e minuut. 2-1. In de slotfase deed AZ er alles aan om tenminste een punt mee te nemen, maar de staand bleef ongewijzigd tot het einde van de wedstrijd. 2-1.
Door dit verlies zakt AZ naar de vijftiende plaats in de Eredivisie. De volgende competitiewedstrijd wordt op 9 maart gespeeld in het AFAS stadion tegen ADO Den Haag.