Alkmaar, 22 februari 2013. Op dinsdagavond 5 maart geeft Peter van den Berg een lezing in het Alkmaars Historisch Café over de internationale Egmondse kunstkolonie (1884-1905) en in het bijzonder de Egmondse School (1890-1905). Van den Berg is kenner van de schildersstroming De Egmondse School, waarvan de steenrijke George Hitchcock een van de oprichters was. Leerlingen van zijn 'Art Summer School' kwamen uit binnen- en buitenland bijeen in landhuis Schuylenburg in Egmond aan den Hoef. Peter van den Berg wijdde zijn boek 'De uitdaging van het licht' aan Hitchcock en was pleitbezorger voor diens borstbeeld dat sinds een klein jaar in het dorp staat.

In zijn lezing zal Van den Berg vertellen over het bezoek van Keizerin Sissi van Oostenrijk in september 1884. Zij kwam naar hotel 'Zeezicht' voor een werk van Hitchcock. De eigenaar van het hotel zat echter in de plaatselijke taverne. Een vriendelijk briefje met handtekening liet ze in zijn schetsboek achter. Een adjudant haalde het schilderij de volgende dag op. Ondanks dit hoge bezoek en een groot artikel in The New York Times, raakte de Egmondse School in de vergetelheid. Zo ook de kunstkolonie die meer vertegenwoordigde dan schilders alleen.

De lezing op 5 maart zal plaatsvinden in Kapelkerk, Laat 80 in Alkmaar om 19.30 uur (deur open 19:00 uur). De lezing duurt ongeveer twee uur inclusief pauze. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het Stedelijk Museum Alkmaar. Gereserveerde kaarten dienen op de dag van de lezing voor 16:00 uur te zijn opgehaald. Op de avond zelf is er verkoop aan de deur (vol=vol). Kosten € 7,50 en € 5,- voor leden en AHC-vrienden.
Pin It
Bekeken: 1372x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/