De deelnemers uit Langedijk van de afvaluitdaging 100-100-100 mogen trots zijn op hun resultaat: zij hielden gemiddeld slechts 28 kilo restafval per deelnemer per jaar over. Vergeleken met de deelnemers in de rest van Nederland is dat heel weinig. Het laat zien dat de landelijke doelstellingen om de hoeveelheid restafval terug te dringen naar 100 kilo per persoon per jaar goed haalbaar zijn.

De overheid heeft als doelstelling gesteld dat in 2020 75% van al het afval moet worden gescheiden. De deelnemers aan 100-100-100 uit Langedijk hebben in de uitdagingsperiode een percentage van 83% gehaald.

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen in Langedijk deed zelf ook mee aan 100-100-100. Hij is trots op de deelnemers: “We zien dat als mensen het thuis eenmaal goed georganiseerd hebben, het scheiden van afval routine wordt. Goede informatie blijft hierbij van belang. Ook het voorkomen van afval, echt niet meer kopen dan je nodig hebt, heeft invloed op de hoeveelheid restafval. Door het goed scheiden en voorkomen van afval, halen we er samen uit wat erin zit! Vorig jaar heeft de Rijksoverheid de afvalverbrandingsheffing verhoogd. We betalen forse belasting op elke kilo afval. Het is dus ook financieel aantrekkelijk om beter en meer te scheiden.”

In de komende weken worden alle gegevens uit de 100-100-100-afvaluitdaging geanalyseerd en de cijfers doorberekend. De eindrapportage verschijnt na de zomer.

Voor 100-100-100 wogen in 29 gemeenten meer dan 3500 mensen 100 dagen lang hun afval. Daarnaast deden ze mee aan wekelijkse opdrachten, kregen ze informatieve video’s te zien en konden ze opzoeken welk product in welke bak hoort in de online Wat-Hoort- Waar database.

De 100-100- 100-afvaluitdaging is georganiseerd door HVC voor 29 gemeenten in Noord- en Zuid-Holland, Flevoland en Friesland. Met dit initiatief wil HVC het scheiden van afval stimuleren. De materialen die daardoor behouden blijven kunnen als grondstof dienen voor nieuwe producten. Afval scheiden is daarom een belangrijk onderdeel van de circulaire economie.

Pin It
Bekeken: 2793x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/