Reclame

Het getouwtrek tussen Alkmaar en Heerhugowaard en de ogenschijnlijke besluiteloosheid van de Noordwest Ziekenhuisgroep is dan eindelijk ten einde: het ziekenhuis heeft definitief gekozen voor vernieuwbouw in Alkmaar. Van 2018 tot 2032 zal het bestaande ziekenhuis worden vernieuwd waarbij alle huidige gebouwen worden vervangen door nieuwbouw.

Het ziekenhuis zegt waardering te hebben voor de manier waarop zowel Alkmaar als Heerhugowaard constructief hebben meegedacht om (nieuw)bouw mogelijk te maken met als uitgangspunt de kwaliteit van zorg. De Raad van Bestuur had het liefst nieuwbouw in Heerhugowaard gehad, maar kreeg de daarvoor benodigde 300 miljoen euro niet bij elkaar. Ook het ‘vergaande financiële aanbod’ dat de gemeente Heerhugowaard onlangs deed bleek niet genoeg. Het eigen vermogen van het ziekenhuis is nu 70 miljoen, en in de vijf jaar durende aanloop naar de uiteindelijke beslissing is al het nodige uitgegeven. De reden dat vijf jaar geleden nieuwbouw in Heerhugowaard de beste optie was en er nu toch is gekozen voor verbouw in Alkmaar heeft te maken met “het huidige toekomstperspectief in de gezondheidszorg”: door ontwikkelingen in de zorg is een kleiner bouwvolume nodig, wat wel op de huidige locatie in Alkmaar past.

De verbouwing zal in elk geval beginnen met het vernieuwen van de operatiekamers, de spoedeisende hulp en de intensive care; dat moet in 2021 klaar zijn. Ook worden er 150 eenpersoonskamers gerealiseerd. Met Alkmaar zijn al afspraken gemaakt over tijdelijke extra parkeervoorzieningen.

De gemeente Heerhugowaard vindt het jammer dat het ziekenhuis voor Alkmaar heeft gekozen en hoopt dat het patiëntenbelang voorop blijft staan, met aandacht voor de bereikbaarheid, parkeren, kamers met voldoende privacy en een helikopterplatform.

Al met al zal het ziekenhuis dus meer dan twintig jaar bezig zijn geweest met het maken en realiseren van de plannen voor vernieuwing. In 2011 maakte het toenmalige MCA bekend dat de Raad van Bestuur had besloten om een heel nieuw ziekenhuis in Heerhugowaard te bouwen. Dat plan voor een groot, nieuw, modern ziekenhuis was het paradepaardje van toenmalig Raad ven Bestuur-voorzitter Harry Luik. Er werden borden geplaatst aan de Westpoort van Heerhugowaard waarop de trotse woorden ‘Geplande oplevering eind 2015’ prijkten. Heerhugowaard was blij, en Alkmaar reageerde aanvankelijk sportief.

Enkele dagen na de bekendmaking bleek dat toch niet alle Alkmaarse politici er heel blij mee waren dat het ziekenhuis zou gaan vertrekken: de spanningen liepen zo hoog op dat uiteindelijk het college viel. Een jaar later, toen het college weer op orde was, presenteerde Alkmaar een plan voor het ‘Parkziekenhuis', wat een combinatie van verbouw en nieuwbouw in de Alkmaarderhout inhield. De Raad van Bestuur van het MCA liet weten het een interessant plan B te vinden - men ging destijds nog volledig uit van het scenario ‘nieuwbouw in Heerhugowaard’- maar deed voor de rest geen uitspraken.

Begin 2014 verschenen de eerste barsten in het mooie plan: de financiering was misschien niet rond te krijgen en het plan werd enigszins aangepast. Inmiddels was er nog steeds geen paal de grond ingegaan, en in juli 2015 liet het ziekenhuis weten dat de verhuizing met zeker zes maanden zou worden uitgesteld. De Alkmaarse politiek zag toen zijn kans schoon om het ziekenhuis te proberen te overtuigen om toch in Alkmaar te blijven, en Heerhugowaard begon op zijn beurt een tikje zenuwachtig te worden omdat de kans om het ziekenhuis mis te lopen realistischer werd.

Begin december 2015 werd bekendgemaakt dat voorzitter van de Raad van Bestuur Harry Luik met vervroegd pensioen ging. Zijn opvolger Joop Hendriks verklaarde onmiddellijk dat alle scenario’s voor de toekomst van het ziekenhuis opnieuw bekeken zouden gaan worden. Zo ging 17 december, de dag dat het ziekenhuis definitief bekend zou maken of het zou verhuizen of verbouwen voorbij zonder bericht vanuit de Raad van Bestuur.

Eind januari 2016 nam de ziekenhuissoap een nieuwe wending met de lancering van de campagne ‘Het Nieuwe MCA’. Dit was de eerste actie in de daaropvolgende maanden waarin Heerhugowaard en Alkmaar over elkaar heen buitelden om het ziekenhuis aanboden te doen om het binnen de eigen gemeente te krijgen of te houden. De auteurs van de website en bijbehorende sociale media-accounts betoogden dat met het oog op de bereikbaarheid, parkeermogelijkheden, patiëntenbelang, enzovoorts, de locatie in Heerhugowaard de beste keuze zou zijn. Aanvankelijk leek het een initiatief van bezorgde burgers, maar snel bleek dat de gemeente Heerhugowaard erachter zat. Toen dat uitkwam stelde de gemeente eerst dat het feit dat de website anoniem was opgezet een foutje was geweest - ‘een kwestie van een vinkje aan- of uitzetten’- maar later zei burgemeester Han ter Heegde dat er wel bewust voor was gekozen om de discussie zo neutraal mogelijk te houden. Alkmaar kon er echter niet om lachen en schortte prompt de regionale samenwerking op.

Begin februari 2015 liet het ziekenhuis weten de uiteindelijke beslissing toch nog een maand uit te stellen. Diezelfde dag deed Heerhugowaard aan Alkmaar een voorstel om een grenscorrectie door te voeren zodat als het ziekenhuis op de aangewezen locatie in Heerhugowaard gebouwd zou worden het toch binnen de gemeentegrenzen van Alkmaar zou liggen. Alkmaar deed enkele weken later weer een handreiking richting het ziekenhuis door aan te bieden dat als het ziekenhuis in Alkmaar zou blijven en zou gaan verbouwen, het personeel tijdens de verbouwing gratis zou mogen parkeren in de Singelgarage. Eind juni zette Heerhugowaard de laatste joker in om het ziekenhuis toch naar Heerhugowaard te krijgen en deed men een ‘vergaand financieel aanbod’. Hoeveel precies wilde niemand kwijt, maar het was duidelijk dat het om vele miljoenen moest gaan. Dit zou betekenen dat de gemeente gedeeltelijk eigenaar van het nieuwe ziekenhuis zou worden. Op 11 juli wordt dan duidelijk dat die laatste actie niet heeft mogen baten: het ziekenhuis maakte bekend definitief te kiezen voor vernieuwbouw in Alkmaar.

Pin It
Bekeken: 4774x
Reclame