Noord-Holland, 2 november 2012. Het Regionaal Milieu Team van de Politie Noord-Holland heeft vier verdachten aangehouden bij een internationale actie onder leiding van het Functioneel Parket tegen illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen. Er zijn drie woningen en één bedrijf in Nederland en Polen doorzocht. Met de actie is een internationale organisatie opgerold die wordt verdacht van de illegale handel in verboden gewasbeschermingsmiddelen en het witwassen van de inkomsten verkregen uit die illegale handel. Alle aangehouden verdachten werken voor een bedrijf in Noord-Holland dat handelt in legale gewasbeschermingsmiddelen, maar het Functioneel Parket vermoedt dat het bedrijf ook op grote schaal handelt in illegale bestrijdingsmiddelen.
Het gaat onder andere om het gewasbeschermingsmiddel BN3. Het middel bestrijdt spint in rozen. De handel en het gebruik van het middel is niet toegestaan in Nederland, Europa en nog een aantal landen buiten Europa, omdat het middel schadelijk kan zijn voor mens en milieu. De verdachten importeerden het middel uit Rusland en zetten het af in Europese landen, maar vooral in Polen, zo is het vermoeden.
Afgelopen week bezocht de politie nog vijf bedrijven in Nederland, omdat zij vermoedelijk gewasbestrijdingsmiddelen hebben afgenomen van het verdachte bedrijf, dan wel hebben geleverd. De aangehouden verdachten zijn de leidinggevenden van het bedrijf en een werknemer. De werknemer is na verhoor weer heengezonden. De leidinggevenden -een 50-jarige Pool, een 51-jarige Russische vrouw en een 29-jarige Pool- zijn afgelopen vrijdag voor 14 dagen in bewaring gesteld door de rechter-commissaris in Alkmaar. Het bedrijf heeft vermoedelijk tonnen verdiend met de illegale handel en werkte zo concurrentievervalsend. Bedrijven die de regels ontduiken hoeven minder kosten te maken dan een handelaar die zich wel aan de regels houdt.
De politie doorzocht twee woningen en een bedrijf in Noord-Holland. Er is beslag gelegd op een woning, vier auto's (een Porsche, Jaguar, Mercedes en BMW), 18.000 euro contant geld en op camera-apparatuur. Tijdens de doorzoekingen in de bedrijfspanden van de verdachten, werd zo'n 2000 kilo illegale bestrijdingsmiddelen in beslag genomen. Het toepassen van deze middelen boven de toegestane waardes, kan zeer nadelige effecten hebben op het ecosysteem. Tevens is het voor de waterschappen zeer kostbaar om deze stoffen uit het oppervlaktewater te verwijderen en kunnen deze stoffen zelfs in het drinkwater en in onze voedselketen terecht komen.