Reinout van Brederode was onder andere diplomatisch gezant, ridder van Frankrijk en de schoonzoon van Johan van Oldenbarnevelt. En wie zich een beetje heeft verdiept in de geschiedenis van Nederland weet dat Van Brederode met zijn naasten is begraven in Veenhuizen, ten noorden van, en tegenwoordig deel uitmakend van Heerhugowaard.
Afgelopen week scheen er voor het eerst sinds een hele lange tijd weer licht in het graf van Van Brederode. In verband met de restauratie van het graf zagen archeologen de kans om de menselijke resten uit het graf te halen en te onderzoeken op DNA. Omdat het praalgraf tijdens de sloop van de kerk in de jaren 60 en de bouw van een nieuwe kerk werd gescheiden van de grafkelder was het graf min of meer verdwenen. Maar het moet na de restauratie weer duidelijker zichtbaar zijn. Zaterdag werden de vondsten getoond en werd het het Brederode jaar officieel geopend.
Constance van der Linde, archeoloog, doet onderzoek naar de botten, ze onderzoekt onder meer hoe oud de aanwezige schedels zijn, hoe groot de betreffende mensen waren en of ze wellicht ziek waren. "Ik heb bij de schedels waar het kon een kies getrokken die momenteel in Leiden word onderzocht op DNA sporen", zo vertelt ze.
Naast het onderzoeken van de botten wordt ook de nog aanwezige fundering van de oude kerk bestudeerd. Koert Salomons is degene die zich bezig houdt met de restanten rondom de grafkelder in Veenhuizen. "De eerste vermeldingen van Veenhuizen in goederenlijsten is van omstreeks 1280, dus mogelijk zijn er vanaf de 13e eeuw zijn de eerste structuren hier gebouwd", weet hij te vertellen.