De Alkmaarse politiek draait op volle toeren. Er is haast. Politici willen altijd sneller dan de werkelijkheid verdragen kan. Daadkracht noemen ze dat. Gezonde ambitie. Er moeten knopen worden doorgehakt. Zaken op de rit gezet. Spijkers met koppen geslagen. Maar is al die spoed ook werkelijk goed?
De laatste tijd wordt in Alkmaar vooral veel tijd gestoken in het terugdraaien van besluiten. Nieuwe schouwburg? Eerst wel, anderhalf jaar en drie miljoen verder toch maar niet. Een mooi nieuw plan voor Overstad? Breed draagvlak! Dat was wat de hele gemeenteraad wilde. Tien jaar en miljoenen voorbereidingskosten verder: Laat maar zitten. Kanaalkade eenrichtingsverkeer? Grote meerderheid van de gemeenteraad stemde vol overtuiging voor, maar de laatste stratenmakers zijn nog niet vertrokken of wethouder Kloos, door wie het eenrichtingsverkeer acht jaar geleden nota bene is bedacht, blijkt inmiddels van mening veranderd: We gaan de hele boel gewoon weer terugdraaien. Geraamde kosten? Miljoenen.
Toegegeven, iedere dag wat anders is natuurlijk een ultiem voorbeeld van ‘snel schakelen’, maar wat worden we als stad beter van dit flip flop gedrag? De Alkmaarse politiek lijkt een mallemolen van meninkjes geworden. Een permanent ronddraaiende belangen carrousel. Dat die meninkjes onderbouwd moeten worden, belangen zichtbaar gemaakt, lijkt niemand te deren. Levert investeren in meer parkeergarages en asfalt nu wel of geen bijdrage aan de Alkmaarse economie?
En als we het hebben over de Alkmaarse economie, hebben we het dan alleen over de middenstand of zijn er misschien nog een paar andere factoren en belanghebbenden te benoemen? Is het huidige frame van de Alkmaarse politiek dat sport wel bijdraagt aan het welzijn van de mensen in de stad maar cultuur daarentegen veel minder, ook met enig cijfer te onderbouwen? Ik heb er zo mijn eigen gedachten over, maar zeker weten doe ook ik het niet.
In Den Haag worden alle plannen van kabinet en politieke partijen tegenwoordig doorgerekend door het Centraal Plan Bureau. Hebben voorgestelde maatregelen daadwerkelijk het effect dat er mee wordt beoogd? Gemeenten, Alkmaar voorop, zouden ook zo’n onafhankelijk Centraal Plan Bureau moeten hebben. Een onafhankelijke instantie die vooraf in kaart brengt wat de effecten van voorgenomen besluiten zijn. Wie en wat er bij bepaalde besluiten op vooruit gaan en wie voor deze winst de rekening betaalt. ‘Dat kost tijd’, zullen onze jachtige politici zeggen. ‘Wat we nu nodig hebben is daadkracht.’ Maar een kind van tien weet: vijf minuten nadenken vooraf, scheelt soms uren ellende achteraf. En in het geval van Alkmaar: miljoenen gemeenschapsgeld.
Gert-Jan Leerink