Reclame

Alkmaar, 25 maart 2012. Na de uitschakeling in de KNVB  beker van afgelopen donderdag, moest AZ vandaag de kans op het landskampioenschap verdedigen. De wedstrijd begon vroeg, vroeger dan normaal, omdat de zomertijd zijn intrede had gedaan afgelopen nacht. De zon was ook ruimschoots aanwezig op en rond het veld in het AFAS stadion.
De tegenstander vandaag was RKC Waalwijk. Het team stond op dat moment tiende in de competitie, dus zou een redelijk makkelijke tegenstander kunnen zijn voor de ploeg uit Alkmaar. Dat kon niet geconcludeerd worden op basis van de eerste helft. Het team onder leiding van Gertjan Verbeek zag er vermoeid uit en dat werd onderstreept door veel balverlies en slechte passes. Gelukkig voor AZ kon RKC hier niet van profiteren. De eerste helft werd afgesloten met 0-0.
In de tweede helft begon AZ zeer aanvallend. Het spel bewoog zich de eerste minuten alleen maar voor het doel van RKC. Aan het eind van de 49e minuut wist Johann Berg Gudmundsson de score te openen na een lange bal van Rasmus Elm die, via Jozy Altidore, de zweed bereikte. Keeper Zoet van RKC was toen al gepasseerd en Gudmundsson kon de bal koel intikken. Vanaf dat moment leek RKC wakker geschud en konden ze meer het doel van AZ vinden, maar dit leidde niet tot grote kansen. Ook van de kant van Az werden weinig kansen gecreëerd om de voorsprong uit te breiden. Dit zorgde ervoor dat RKC nog kans zag op een gelijkspel, dus spannende minuten.Na de volledige speelduur, floot de scheidsrechter af bij een stand van 1-0.
Deze winst betekent dat AZ nog, ten minste, een week op de koppositie van de Eredivisie blijft staan. Daarnaast hebben ze de kans om extra uit te lopen op de achtevolgers AJAX en PSV. beide teams moesten na AZ tegen elkaar spelen. De volgende wedstrijd van AZ is donderdag a.s. voor de Europa League tegen Valencia.