Alkmaar, 15 december 2011. Op donderdagavond was het erop of eronder voor AZ betreffende het vervolg in de Europaleague. Aan een gelijkspel had het team onder leiding van Gertjan Verbeek genoeg, maar dan mocht de directe volger, Austria Wien, niet meer dan 5 doelpunten scoren tegen Malmö FF. De tegenstander van AZ, Metalist Kharkiv was zeker van een plek in de volgende ronde en had al enkele spelers op vakantie gestuurd. AZ begon aanvallend en creëerde kans op kans, maar het was één van de sporadische kansen van Mentalist dat verzilverd werd in de 37e minuut. 0-1. Lang konden ze er niet van genieten want de trefzekere Maher trok de stand in dezelfde minuut weer gelijk. In de blessuretijd van de eerste helft schoot Elm vanuit een vrije trap de bal tegen de lat maar het bleef 1-1. Na de rust was Metalist Kharkiv meer op de helft van AZ te vinden. Het spel werd daardoor aantrekkelijker en er waren kansen over en weer, maar geen doelpunten. Aan het einde van de wedstrijd sierde het gelijkspel nog steeds het scorebord. Met de 1-1 uitslag was de wedstrijd in Wenen belangrijk, maar Austria Wien kwam gelukkig niet verder dan 2-0. Na de winterstop gaat AZ dus door in de Europaleague. De tegenstander wordt vrijdag bekend gemaakt. AZ moet nog twee wedstrijden spelen, voordat het team mag genieten van de winterstop. Zondag a.s. speelt AZ uit tegen NAC Breda en volgende week wacht de confrontatie tegen Ajax voor de KNVB Beker.