Reclame

Met Wat nodig is houden theatermaker Laura van Dolron en acteurs Oscar van Woensel en Steve Aernouts een pleidooi voor sexy spiritualiteit. Van Dolrons persoonlijke gedachtes en bespiegelingen blijken opnieuw voor veel mensen heel herkenbaar. “Ik wil laten zien dat je niet altijd hoeft mee te gaan in het circus van meningen.” 

Eigenlijk wilde Laura van Dolron een cabaretvoorstelling maken met haar theaterheld Oscar van Woensel, voorheen acteur en schrijver van Dood Paard. Het werk van de Franse schrijver Michel Houellebecq (Elementaire deeltjes, Platform) zou dienen als basismateriaal en inspiratiebron. Maar na haar vorige voorstelling, Sartre zegt sorry, had Van Dolron wel even genoeg cultuurpessimisme gehad. “Ik ging op retraite, tien dagen zwijgen in een Thais klooster, en besloot daar dat ik juist het omgekeerde moest doen. Geen harde confrontatie, maar een positieve preek. Direct terug in Nederland ben ik gaan schrijven, twee en een halve pagina per dag.”

Voorzichtig mailde ze Van Woensel het nieuwe plan, inclusief een aantal teksten dat ze al had geschreven. Zou de voormalige woeste intellectueel wel zijn te porren voor een moralistische, lieve voorstelling? “Oscar antwoordde dat hij zijn zachte kant net twee jaar geleden had ontdekt en dat hij alles zou doen om deze te voeden en beschermen. Hij was lange tijd verslaafd aan drugs en drank – daar is hij zelf heel open over, dus dat kan ik gerust vertellen – en sinds twee jaar is hij ‘clean’. De teksten vond hij heel mooi. Hij zei: ‘Je beschrijft precies waarmee ik de afgelopen jaren bezig ben geweest.’” Ze besloot ook Steve Aernouts, haar tegenspeler in Sartre zegt sorry opnieuw op het toneel te vragen. “Voor dit onderwerp leek drie spelers me een mooi getal. We houden elkaar bovendien mooi in balans. Oscar heeft de spiritualiteit echt omarmd, het is de nieuwe leidraad in het leven. Ik cirkel er een beetje omheen, leef bij vlagen heel ‘puur’ en merk een paar maanden later dat ik bijvoorbeeld toch weer ben gaan roken. Steve vindt spiritualiteit vooral in theorie iets om naar te streven. Hij kan urenlang praten over hoe belangrijk luisteren is.”

Kus op het voorhoofd
Inmiddels zijn de eerste voorstellingen gespeeld. Van Dolron is tevreden, kennelijk heeft ze met haar tekst een juiste snaar weten te raken. Veel mensen zeggen zich in het stuk te herkennen. “De tekst is heel persoonlijk, maar tegelijkertijd ook universeel. We hebben allemaal een lijf dat we soms verwaarlozen, we weten allemaal hoe het is om overspoeld te worden door dwangmatige gedachtes, we zijn allemaal wel ergens verslaafd aan. We lijken kortom meer op elkaar dan we soms willen toegeven. Ik schreef een tekst over mijn eigen meisjesachtige verslaving aan chocola. Maar ik haalde het woord chocola eruit en laat hem nu door Oscar uitspreken. Opeens gaat de tekst nu ook over drank en drugs. Het middel is anders, het principe hetzelfde.”

Met Wat nodig is wil Van Dolron een alternatief bieden voor een wereld vol meningen. “Ik wil laten zien dat je niet altijd hoeft mee te gaan in het circus van meningen, regels en simpele denkschema’s. Je kunt ook op de pauzeknop drukken en de wereld de kans geven om op een andere manier te reageren. Als je op een feestje geen zin hebt om mee te doen aan die zinloze en vervelende discussie, ga dan lekker in een hoekje zitten kleuren. Kijk eens wat er dan gebeurt, wie komt er naast je zitten? Dat kan ik ook waarderen aan iemand als Wilders. Ik ben het niet met hem eens, maar ik zie wel hoe hij zijn eigen regels maakt. In de Tweede Kamer weet niemand hoe ze daarop moeten reageren. Ik zou hem een kus op zijn voorhoofd geven, of iets anders doen waar hij niets van begrijpt. Of neem de Dalai Lama, die gaat rustig een uur zitten praten met de huishoudster, terwijl de president van Amerika op hem zit te wachten. Wetten en protocollen moeten ons dienen, we maken ze immers zelf. Als politici zeggen dat ze zich geknecht voelen door regelgeving, zoals het CDA onlangs over de uitzetting van een jonge asielzoeker, dan moeten ze ervoor zorgen dat de wet wordt aangepast. Ik pleit ervoor om meer naar je lijf te luisteren: als iets niet goed aanvoelt, moet je het niet doen. Voor veel politici zou dat een goede raad zijn. Ik wil deze voorstelling daarom ook heel graag in de Tweede Kamer spelen.” (door: Remco van Rijn)

Wat nodig is,
Door Laura van Dolron, Steve Aernouts, Oscar van Woensel

15 december 2011, 20.15 uur
reserveren via www.provadja.nl of (072) 520 20 22

Pin It
Bekeken: 1979x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/