Vrijdag gaan de Alkmaarse rechters en advocaten actievoeren tegen het besluit om de rechtbank in Alkmaar voor een groot deel te verplaatsen naar Haarlem. Ze zullen, gekleed in toga, in protestoptocht van de rechtbank naar het Alkmaarse stadhuis trekken. Hier zullen burgemeesters van regiogemeenten adhesie betuigen en een petitie in ontvangst nemen.

Maandag maakte de rechtbank bekend dat grote strafzaken, familierecht en het kantoorpersoneel naar Haarlem verplaatst zullen worden. Deze verplaatsing moet in 2020 afgerond zijn. Zaken die door één rechter behandeld kunnen worden, zoals eenvoudige familiezaken en bestuurs-, politie- en kantonrechtspraak, blijven in Alkmaar.

Een woordvoerder van de rechtbank Noord-Holland liet het NHD weten dat dit nog altijd 80 procent van de rechtszaken is, maar wat de rechters, advocaten en officiers van justitie betreft ligt het niet zo simpel: de rechtspraak wordt zo steeds minder toegankelijk. Mensen die in de kop van Noord-Holland wonen en aanwezig moeten zijn bij een zaak die dan in Haarlem plaatsvindt moeten immers veertig kilometer verder reizen dan naar Alkmaar. Ditzelfde geldt voor de medewerkers van de rechtbank zelf.

Burgemeester Piet Bruinooge betreurt het dat wederom een overheidsinstelling vertrekt uit Alkmaar en heeft zich voorgenomen te bepleiten dat het net zo logisch is als de rechtbank geconcentreerd zou worden in Alkmaar in plaats van in Haarlem. Ook de Alkmaarse VVD heeft meteen vragen gesteld aan het college van Alkmaar.

Pin It
Bekeken: 4874x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/