Niet alleen bij sociale koopwoningen, maar ook bij de voorrang voor eigen inwoners bij sociale huurwoningen heeft de gemeente Bergen de zaken niet goed geregeld. Daardoor worden er op informatieavonden toezeggingen gedaan door de gemeente over voor wie er wordt gebouwd in nieuwbouwprojecten, die nu niet kunnen worden waargemaakt. Vooral in de Egmonden groeit nu de ergernis over de informatievoorziening door de gemeente Bergen en woningcorporatie Kennemer Wonen.
De kritiek komt van Mareike Naumann, de inwoner van Bergen die werkzaam is in de volkshuisvesting en gespecialiseerd in dit onderwerp. Zij kreeg eerder al gelijk van het ministerie waar het ging om onwettige voorrang voor eigen inwoners bij de sociale koopwoningen. Daardoor is er donderdagavond een spoeddebat in de gemeenteraad.
Bij de sociale huurwoningen meent de gemeente Bergen ook van woningcorporaties te mogen verlangen dat sociale huurwoningen eerst naar eigen inwoners gaan, als die een sociale huurwoning in hun dorp achterlaten die hen minder past. Daarover wil de gemeente Bergen per project afspraken maken, zoals bij de vijf nieuwbouwwoningen op het voormalige terrein van de Reddingsbrigade bij het Dorus Rijkersplein in Egmond aan Zee . Hier zegt Kennemer Wonen met de gemeente Bergen te hebben geregeld dat de woningen het eerst worden aangeboden aan huurders die een sociale huurwoning achterlaten in Egmond aan Zee.
Volgens Mareike Naumann is dit in strijd met de eigen Huisvestingsverordening, die de gemeenteraad in 2019 vaststelde. Daarin is geen voorrang geregeld voor eigen inwoners. Doorstromers die een andere woning achterlaten mogen wel voorrang krijgen, maar die kunnen dan uit de hele regio komen. Iemand uit Heerhugowaard die een minder passende woning achterlaat en tien jaar staat ingeschreven, gaat nu voor op een huurder uit De Egmonden die ook een minder passende huurwoning achterlaat maar een kortere inschrijfduur heeft. Als er afwijkend wordt toegewezen, moet dat in de Huisvestingsverordening zijn geregeld en daar ontbreekt die toestemming. En als er wel een soort voorrang wordt geregeld voor eigen inwoners, kan dat alleen als aan strikte voorwaarden wordt voldaan.
Ook bij de 20 nieuwe sociale huurwoningen aan het Kerkplein in Egmond-Binnen is ten onrechte de verwachting gewekt dat inwoners van Egmond-Binnen voor zouden gaan op andere woningzoekenden die bij SVNK. De gemeente Bergen verklaarde vorig jaar dat de voorrang voor eigen inwoners na een hoop verwarring in kannen en kruiken was, maar ook dat lijkt volgens Naumann nu niet goed te zijn geregeld.
Wettelijk mogen woningcorporaties alleen afspraken maken over de woningtoewijzing als die een basis vinden in de Huisvestingsverordening van de gemeente. Volgens Naumann is dat nu niet het geval. Kennemer Wonen is woensdagochtend om een reactie gevraagd. Zij wilden pas reageren na overleg met de gemeente Bergen. Kennemer Wonen vindt overigens niet dat ze zelf hoeven te onderzoeken of de voorrangsregels voor eigen inwoners van Bergen juridisch in de haak zijn: "Als de gemeente Bergen zegt dat wij die afspraken zo met hun mogen maken, dan vertrouwen we daarop", zegt Suzan Radema van Kennemer Wonen. Voor een verdere toelichting op de visie van Kennemer Wonen verwijst Radema naar de gemeente Bergen.
Een aanvullende reactie waarmee Kennemer Wonen donderdagochtend zou komen, bleef uit. In plaats daarvan verwezen zij opnieuw naar de gemeente Bergen, die donderdag voor 12 uur zou reageren. Die reactie kwam ook niet. Kennemer Wonen was daarna ook na herhaaldelijke verzoeken niet in staat om meer toelichting te geven op het toewijzingsbeleid voor sociale huurwoningen. Op sociale media zoals Facebook zijn steeds meer berichten te vinden van inwoners die zich op informatieavonden over nieuwbouw in hun buurt misleid voelen door de gemeente en de woningcorporatie.