Alkmaar, 12 maart 2014. “Waarom worden er geen duidelijkere symbooltegels geplaatst, juist daar waar honden NIET uitgelaten mogen worden?" Dit was een vraag van bewoners uit Alkmaar Noord die de Onafhankelijke Partij Alkmaar kreeg. OPA erkent dat er een duidelijk hondenuitlaatbeleid is, dat jaarlijks verspreid wordt en dat er schildjes en paaltjes in de stad staan, maar blijkbaar heerst er toch enige verwarring, ook onder inwoners. OPA speelde de vraag door naar het college. De vroeg onder meer ook waarom de hondenpoepzuiger weinig ingezet wordt en of de hondenbelasting wel aan het beleid besteedt wordt.
Het stadsbestuur antwoordde dat de tegels de opruimplicht voor hondenbezitters onvoldoende aangeven, "de hond mag immers zijn behoefte doen, mits de hondenbezitter dit opruimt." De vervangende paaltjes met groene en rode schildjes geven aan waar honden wel en niet mogen loslopen. Daarmee wordt ook op de opruimplicht gewezen. Momenteel worden de algemene groene afvalbakken vervangen door nieuwe, met duidelijk tekst over opruimplicht.
De hondenpoepzuiger wordt volgens het college maximaal ingezet en rijdt 40 uur per week door de stad. Verzoeken kunnen ingediend worden via telefoonnummer 14072 of een ‘melding openbare ruimte’ op Alkmaar.nl. Er zijn er 100 hondenhaltes in de gemeente, ook langs paden buiten losloopgebieden. De opbrengst van de hondenbelasting wordt gedeeltelijk ingezet om twee stadstoezichthouders 36 uur per week in te zetten voor dierenwelzijn en het tegengaan van overlast door dieren. In een gesprek met Stadstoezicht is hiervoor nogmaals aandacht gevraagd.
Er zijn in 2014 vijf proces-verbalen à € 140,- uitgeschreven voor het niet opruimen van hondenpoep. Daarnaast is er 44 keer een waarschuwing gegeven. Inwoners kunnen zelf Stadstoezicht oproepen bij overlast, ook via 14072 of de gemeentewebsite.