Het drama van de Nieuwjaarsbrand heeft nog altijd zijn naweeën. Voor de één mooi, voor de ander beduidend minder. Stadsarcheoloog Peter Bitter doet met een team onderzoek en naar aanleiding van de eerste vondsten, meldt hij de NOS dat de stadshistorie wellicht herschreven moet worden. Men nam aan dat de Langestraat een dijk was, maar dat lijkt niet zo te zijn.
Ronald Nordemann is nieuwsgierig maar staat er heel anders in. Hij was zijn geboortehuis en Spaanders winkel kwijt én hij draait op voor de helft van de onderzoekskosten, zo'n €125.000. Plus, het onderzoek kost tijd en tijd is geld.
De wet stelt dat op vrijgekomen historische grond onderzoek gedaan moet worden. De initiatiefnemer betaalt, en wettelijk gezien is Nordemann dat. De gemeente onderzoekt, maar subsidieert niet. "Het zou leiden tot precedentwerking", vertelde de ondernemer de NOS begrijpend, maar toch.
Zijn verzekering geldt niet voor de bodem. Nordemann denkt dus niet meer geld te krijgen, al is de situatie ook nieuw voor zijn verzekeraar. Hij stelt dat de wet, nu een paar jaar oud, niet klopt. Hoe kan men immers het slachtoffer van een brand als initiatiefnemer aanmerken?