Reclame

Als het om cultuur gaat lijken voor het huidige kabinet maar ook voor het huidige Alkmaarse college argumenten niet te tellen. In de Atlas van Nederlandse gemeenten worden jaarlijks de belangrijkste gemeenten van ons land naast elkaar gelegd en vergeleken. Uit de editie 2011 blijkt dat Alkmaar o.a. als het gaat om haar economische ontwikkeling achterblijft bij andere gemeenten. Belangrijkste oorzaak: Alkmaar komt te kort op het gebied van cultuur. En wat doet ons college? Dat blaast de verbouwing van de Vest af, bekijkt of het mogelijk is YXIE alsnog stop te zetten waarmee filmtheater Provadja de nek om wordt gedraaid en heeft bovendien vast aangekondigd fors het mes te willen zetten in de cultuursubsidies.

Het zal vanaf volgende jaar stil worden in op het Canadaplein en op plekken als Cultuurpark de Hout. ‘Geld voor cultuur is er niet meer, maar ik houd van Olifantenpaadjes’, sprak de nieuwe wethouder van cultuur tijdens de opening van een tentoonstelling in 072. Met andere woorden: Binnen de cultuur zijn er altijd wel mensen die ook zonder geld hun eigen pad weten te banen. Waarmee we weer terug zijn in de regententijd van de jaren vijftig waarin kunst en cultuur was weggelegd voor mensen met veel geld of  artistiekelingen zonder verdere maatschappelijke verplichtingen. Er wordt door dit Alkmaarse college een streep gezet door een ontwikkeling van twintig jaar waarin kunst en cultuur, van oudsher alleen voor de elite, binnen het bereik is gekomen van iedereen. Cultuureducatie wordt weer gewoon een peperdure vioolles voor de doktersvrouw uit  Bergen, en in Overdie zoeken ze het lekker zelf maar uit.  

En o ja, of  Bromsnor misschien ook even  tegen de straatmuzikanten uit Oost Europa wil zeggen dat ze moeten opsodemieteren, want de heer Heerema van de VVD is er laatst in zijn goede goed bijna over eentje gestruikeld. Er had wel een vlek op zijn pak kunnen komen... Je zou er bijna om lachen als het niet  zo treurig en dom was. Cultuur brengt mensen niet alleen een beetje dichter bij elkaar, er is ook een steeds grotere groep mensen die een ander soort vermaak wil dan alleen een extra koopzondag. En die mensen gaan wonen in een stad die ze dat biedt. En bedrijven vestigen zich op hun beurt weer in de steden waar deze mensen wonen. Precies dat staat allemaal helder en overzichtelijk beschreven in de Atlas van Nederlandse gemeenten. Je moet het alleen wel willen lezen.

Gert-Jan Leerink

Pin It
Bekeken: 1974x
Reclame