Reclame

Alkmaar, 11 november 2014. Op dit moment wordt het nieuwe fietspad aangelegd langs de Zeswielen. Een rand van de Hoornsevaart wordt hiervoor gedempt en de oude kademuur van de schutsluis zal compleet uit beeld verdwijnen. Wethouder Jan Nagengast samen met Feyko Alkema, voorzitter de commissie pré-adviezen voor de welstand, maandag op de Molenkade een informatiepaneel onthuld waarop de historie te lezen is. De geschiedenis van de sluis en de overtoom wordt rijkelijk geïllustreerd samengevat. Het bord is mede een initiatief van de Historische Vereniging Alkmaar. Het staat aan het begin van de Molenkade, aan de overzijde van de oude sluiswand.

De schutsluis deed dienst tot 1940, toen het verschil in waterpeil door het Noord-Hollands kanalenplan hier verdween. Omdat schepen groter werden, was de vaart met de oorspronkelijke sluis uit 1626 begin 20ste eeuw nog vergroot. Bij de verbreding van de Hoornsevaart in 1940 bleef het westelijke deel van de muur van de sluis zichtbaar. Met het fietspad verdwijnt de oude kademuur straks geheel onder de grond. 

De naam van Zeswielen is te danken aan de zes raderen of wielen van de drie overtomen die naast de sluis lagen in de Rekerdijk. De schutsluis bracht de grote schepen van het ene naar het andere waterpeil en de overtomen takelden de kleinere scheepjes droog over de dijk. Door het West-Fries kanalenplan, waaronder de aanleg van het kanaal Omval-Kolhorn, verdween de Zeswielensluis. Daarmee verloren ook de strijkmolens langs de Molenkade in 1940 hun functie.

Als gevolg van de droogmaking van de Heerhugowaard kwamen daar zes watermolens die het water uit de Waardse boezem ‘wegstreken’ in de hogere Schermerboezem. Ook deze molens verloren hun functie in 1940 toen beide boezemniveaus gelijk getrokken werden bij de verbreding van de vaart. De vier overgebleven molens zijn samen met de vaart een belangrijk cultuurhistorisch monument in de Oudorperpolder.

20141111 Informatiepaneel Zeswielen

Pin It
Bekeken: 2529x
Reclame