Reclame

Alkmaar, 01 september 2014. Voor de meeste mensen zit de zomervakantie er weer op. Bij de start van een nieuw schooljaar wordt bij veel scholen controle op hoofdluis uitgevoerd. Kinderen steken tijdens het spelen graag letterlijk de hoofden bij elkaar steken, en zo verspreiden luizen zich vaak op scholen en crèches. Dit heeft niets te maken met gebrek aan hygiëne. Hoofdluizen hebben juist een hekel aan bezwete hoofden, roos, teveel licht, bij heel kort haar bijvoorbeeld, maar ook dik haar hebben ze weinig mee.

Luizen zijn kleine, grijsbruine beestjes van ongeveer drie millimeter groot. Neten (luizeneieren) zijn witte puntjes die vastzitten aan de haren. De aanwezigheid van hoofdluis stel je vast door het haar met een luizen- of netenkam boven een stuk wit papier te kammen.

Alphega adviseert om bij hoofdluis direct contact te vermijden, omdat luizen gemakkelijk ‘overlopen’. Daarnaast is het belangrijk dat besmetting niet stilhouden wordt, zodat het door onwetendheid onnodig verder verspreidt. Zorg altijd voor een snelle behandeling, hoofdluis gaat niet vanzelf over. Voorkom krabwondjes, door de nagels kort te houden. Controleer minimaal een keer per week alle gezinsleden. Deel geen haarborstels of kammen. Ontsmet toiletartikelen met alcohol of kook deze uit.

De beste methode om luizen en neten te verwijderen, is om twee weken lang het natte haar dagelijks te kammen met een neten- of luizenkam. Deze manier van luizen en neten bestrijden heet de nat-kammethode. De behandeling van hoofdluis door middel van geneesmiddelen kan in combinatie met de nat-kammethode toegepast worden. Deze middelen tegen luizen en neten zijn onder verschillende productnamen verkrijgbaar. Voor een effectieve bestrijding van hoofdluis is het van zéér groot belang dat de juiste behandelmethode wordt opgevolgd.

Meer informatie over hoofdluis is te lezen op de website van Alphega apotheek. Even langs de apotheek zelf kan natuurlijk ook.

Pin It
Bekeken: 1459x
Reclame