Hoorn, 11 juli 2014. In Hoorn verrijst een Westfriese Wonderkamer, waarbij mensen zelf kunnen bepalen hoe het eruit zal zien. Dit najaar wordt de nieuwe tentoonstelling ‘Westfriese Wonderkamer’ in het Westfries Museum ingericht. Het moet een tentoonstelling worden met de meest uiteenlopende zaken die iets met West-Friesland van doen hebben. Geschiedenis, natuur, folklore, noem maar op.
De Wonderkamer is gebaseerd op de rariteitenkabinetten uit de 17e en 18e eeuw. In die tijd was het onder geleerden en welgestelden in Europa mode om verzamelingen aan te leggen van zeldzame voorwerpen. Dat kon van alles zijn; dingen uit de natuur, zoals vreemde schelpen, struisvogeleieren, kristallen, maar ook historische voorwerpen zoals oude munten. Het liefst zo exotisch mogelijk. Niet toevallig viel deze verzamelwoede samen met het toenemend contact met exotische tropische oorden en de opkomst van de wetenschap.
Het oudste rariteitenkabinet van Nederland bevond zich in West-Friesland, in Enkhuizen om precies te zijn. Daar legde stadsgeneesheer Bernardus Paludanus begin 17e eeuw een enorme verzameling aan. Vanuit heel Europa kwamen prinsen, hertogen en bisschoppen zijn omvangrijke collectie bewonderen. Meest opmerkelijk was zijn verzameling gebruiksvoorwerpen, zoals wapens, kleding en siervoorwerpen. Al die exotische dingen werden voor hem verzameld door kooplieden en zeelui.
Hoe dit rariteitenkabinet er uit moet hebben gezien, is te zien vanaf 27 september t/m 7 december in de Westfriese Wonderkamer. Maar dat gaat niet zonder hulp. Wie graag bij wil dragen aan collectie kan een bericht per mail of per brief sturen, met daarin een foto van het voorwerp en een motivatie waarom het niet mag ontbreken in de Wonderkamer. Aanleveren liefst voor 27 augustus. Meer informatie op de websites van het Westfries Museum en de Westfriese Omringdijk.
Foto: een voorbeeld van een Wonderkamer