Heerhugowaard, 12 mei 2014. In de periode van 12 mei tot en met 14 juli houdt de politie in Heerhugowaard een proef waarbij deelnemers aan Burgernet een digitale vragenlijst krijgen toegestuurd nadat er een woninginbraak heeft plaatsgevonden in hun directe omgeving. De politie hoopt hiermee meer zaken te kunnen oplossen. Bij iedere woninginbraak stelt de politie een onderzoek in. Naast het opnemen van een aangifte bestaat dit in ieder geval uit een technisch sporenonderzoek in huis en een buurtonderzoek. Maar als agenten aanbellen blijken mensen vaak niet thuis. In samenwerking met Burgernet en de gemeente Heerhugowaard start de politie met een mogelijk meer effectieve manier van buurtonderzoek.
Na een woninginbraak krijgt iedere deelnemer aan Burgernet, die binnen een straal van 250 meter rond het betreffende pand woont, een melding met het verzoek een digitale vragenlijst in te vullen. Eventuele getuigen kunnen meteen reageren en hoeven daarvoor niet thuis te zijn. Hoewel niet iedere bewoner is aangesloten op Burgernet, is de dekking in Heerhugowaard met meer dan 4.500 deelnemers groot.
De voordelen van deze aanpak gelden zowel voor de politie als voor eventuele getuigen. Buurtbewoners met belangrijke informatie kunnen dit op een zelf gekozen moment aan de politie melden. Vervolgens maakt de politie een afspraak met de getuige voor het opnemen van een verklaring. Voor de politie heeft het systeem ook voordelen, omdat veel meer omwonenden kunnen worden bereikt. Overigens wordt in de proefperiode ook nog het gewone buurtonderzoek gehouden.
Voor de aanpak van woninginbraak is het van het grootste belang dat zoveel mogelijk mensen meedoen. Wie nog geen deelnemer is aan Burgernet maar dat wel wil worden kan zich aanmelden op de Burgernet website.