Alkmaar, 07 maart 2014. Per 1 augustus gaat het passend onderwijs van start. Dit houdt in dat schoolbesturen de zorgplicht voor kinderen krijgen die zich bij één van hun scholen aanmelden. Ook wordt de benodigde zorg dichter bij school georganiseerd. Om dit tot stand te brengen werken de schoolbesturen nauw met elkaar samen in een Samenwerkingsverband.
Het Samenwerkingsverband heeft een ondersteuningsplan gemaakt, één voor het basisonderwijs en één voor het voortgezet onderwijs. Een ondersteuningsplan beschrijft welke scholen welke kinderen met een extra zorgvraag opvangen, en voor welke kinderen speciaal onderwijs of externe ondersteuning moet worden gerealiseerd. Deze keuzes bepalen vervolgens de verdeling van het budget onder schoolbesturen. Daarnaast beschrijft het Ondersteuningsplan hoe de toegang tot zorg moet worden geregeld en op welke manier geschillen worden opgelost.
In de wet is geregeld dat gemeenten en Samenwerkingsverbanden met elkaar moeten overleggen over de ondersteuningsplannen van het onderwijs en over de gemeentelijke beleidsplannen jeugdzorg. Op woensdag 5 maart vond de eerste bijeenkomst plaats, alle partijen tekenden toen ook een belangrijke samenwerkingsovereenkomst. Aanwezig waren de wethouders Onderwijs & Jeugd van Alkmaar, Heerhugowaard, Graft de Rijp, Schermer, Bergen, Heiloo en Langedijk en de bestuursvoorzitter/algemeen directeur van de Samenwerkingsverbanden Primair en Voortgezet Onderwijs Noord-Kennemerland.
Wethouder Hamberg: "We vinden het belangrijk dat ouders en kinderen die echt zorg nodig hebben, dat dichtbij huis of op school kunnen krijgen. Voor een goede samenwerking moeten ook bestuurders samen optrekken." Algemeen directeur Anne Veldt van het Samenwerkingsverband VO/VSO: "De gemeenten en het onderwijs hebben alles met elkaar te maken, maar zijn nog niet volledig op elkaar afgestemd. Er moet een gezamenlijke aanpak komen die ouders en kinderen op een praktische manier ondersteuning en hulp biedt."
De ondertekening van de overeenkomst is een mijlpaal in een proces van groeiende samenwerking. In 2013 werd succesvol geëxperimenteerd met een project, waarbij zorg voor ouders en kinderen op een aantal scholen werd aangeboden door school CJG-ers. Hierbij werd en wordt gewerkt met de werkwijze 1 Gezin 1 Plan. Afgelopen najaar waren er twee goed bezochte bijeenkomsten voor bestuurders en medewerkers van gemeenten en onderwijs. Duidelijk is dat gemeenten en onderwijs voor een gezamenlijke opgave staan bij het organiseren van de zorg voor de jeugd.