Reclame
Bekeken: 440x

De Reuzenpandasingel in Heerhugowaard is door de jaren heen steeds drukker geworden, en volgens bewoners soms net een racebaan. Gas erop, een van de flauwe bochten nemen en weer gassen. Ook de mensen die aan de Gibbon wonen ervaren verlies aan woongenot. Ze riepen de gemeente op om maatregelen, en die heeft nu gehoor gegeven.

Bewoners van met name de Reuzenpandasingel vragen de gemeente al jaren om verkeersmaatregelen, maar wat er gedaan werd was nooit ingrijpend. Eind oktober waagden ze een nieuwe poging. Bewoner Ruben Vogel sprak tijdens een raadscommissie namens omwonenden over de verkeersdrukte, geluidsoverlast, hardrijders en bijna-ongelukken. Ongelukken die je nooit ergens in statistieken ziet. En hij uitte zijn vrees voor nog meer drukte, gezien de nieuwbouw niet veel verderop. Daar kwam in december een petitie bij namens 118 bewoners.

De meer recente acties lijken zijn vruchten af te werpen. Er kwamen een motie om het college van B&W in beweging te krijgen en gesprekken van vertegenwoordigers met de verantwoordelijk wethouder over de problemen en oplossingen. Als problemen werden niet alleen hardrijders en geluidsoverlast benoemd, maar onder andere ook de verlichting bij zebrapaden, onveilige situaties als fietsers vanaf bruggen oversteken en onveilige situaties bij de in- en uitritten van de Albert Heijn.

De gemeente heeft toegezegd om met bewoners een verkeersveiligheidsplan op te stellen voor de Reuzenpandasingel. En ook de Gibbon. Bewoners willen graag dat de Gibbon een 30 km/u weg wordt, maar dat vergt op bepaalde delen een herinrichting die niet zomaar even gedaan is. Daarnaast stelden ze voor om de voorrangssituatie op de kruising Reuzenpandasingel - Gibbon aan te passen, maar de gemeente gaf aan dat dit om veiligheidsredenen niet kan.

In de tussentijd werkt de gemeente aan makkelijke maatregelen. Veel bestuurders snijden de vier flauwe buitenbochten af. Rijbaangeleiders moeten hier een einde aan maken. Andere opties zijn eenrichtingsverkeer bij de AH, verwijdering van één van de zebrapaden bij de T-splitsing Zeearend en een hek bij de fietsbrug tegenover de Gibbon, zodat mensen niet zomaar kunnen oversteken. Ten opzichte van 'reguliere' oplossingen is dat volgens de gemeente meteen meteen ook veel goedkoper: niet 100.000 maar 15.000 euro. (foto: Google / Dijk en Waard / Streekstad Centraal)
Pin It
Reclame

Agenda