Reclame
Bekeken: 259x

Een groener en fleuriger Alkmaar, en dan vooral in straten waar dat bijna niet te vinden is. Dat is waar Stichting Animo naar streeft. Om inwoners in heel de gemeente aan te sporen hun steentje bij te dragen - of eigenlijk dus te vervangen voor groen - organiseert de stichting ieder jaar een Geveltuintjeswedstrijd. Natuurlijk mogen mensen die al langer een geveltuintje van geur en kleur voorzien - of een boomspiegel - ook meedoen.

Geveltuintjes zijn - zoals de naam al aangeeft - tuintjes langs gevels, maar tuintjes langs schuttingen tellen ook mee én boomspiegels (de ringen van grond om bomen). Meestal gaat het om gemeentegrond, maar gemeente Alkmaar vindt het juist mooi als inwoners meehelpen met vergroening. Zo lang de doorgang maar niet te smal wordt en er een opstaande rand omheen zit. Er wordt zelfs subsidie verstrekt vanaf vijf tuintjes in een straat.

De Geveltuintjeswedstrijd is een ludieke en ook unieke manier om Alkmaar, beetje bij beetje, groener te maken. Animo zet zich ook op andere manieren in en benadrukt daarbij dat er gemeentesubsidie klaar ligt voor de aanleg geveltuintjes en verfraaide boomsingels. En met succes, stelt voorzitter Arie van Diepen. "Er komen er per jaar tien tot vijftien bij." (tekst gaat verder onder de foto)

In de Bart van der Leckstraat zijn al in 2019 meerdere geveltuintjes aangelegd.


Om hoeveel oppervlak het gaat durft Van Diepen niet te zeggen. "Het verschilt heel erg, We meten ze niet. Bij het Verlaat is er één langs een hele zijgevel van misschien wel twintig meter. Bij andere huizen is het een paar meter. Bewoners van de Sint Jacobstraat hebben in één keer met zijn allen geveltuintjes aangelegd, dat telt aan. Ze zijn ook goed bezig in de Zocherbuurt en in de Spoorbuurt. Het gaat beter in Daalmeer, en ook in Hoefplan timmeren ze aan de weg."

Een topjaar was 2021 toen gemeente Alkmaar '250 geveltuinen' faciliteerde en subsidieerde. Animo had er niet echt iets mee te maken, maar groener is groener en daar gaat het de stichting om. Al is het maar één tegel die gewipt wordt. Daar zou een klimop in kunnen, oppert Arie van Diepen, dat levert relatief veel groen op.

De wedstrijd is niet alleen bedoeld om meer geveltuintjes te realiseren, maar ook om al bestaande tuintjes te verrijken, zegt de voorzitter. "Er zijn veel deelnemers die hebben hun geveltuintje al een aantal jaar maar dan vonden ze de biodiversiteit niet goed of hun planten niet meer geschikt, en hebben iets anders neergezet. Sinds twee jaar kan je ook meedoen met een boomspiegel. Vorig jaar werden mensen met een boomsingel derde. Ze hadden overal zaad vandaan gehaald om in te zaaien." (tekst gaat verder onder de foto)

De actie '250 Geveltuinen' in 2021 leverde héél veel nieuwe geveltuintjes op in Alkmaar. (foto: aangeleverd)


"Er wordt beoordeeld op biodiversiteit, op wat voor soort planten erin staan, hoog of laag. Die biodiversiteit is heel belangrijk", vertelt Van Diepen. "De Sint Jacobstraat is een straatje dat daar echt in uitblinkt." Zelf ziet hij graag bloemen en planten die insecten aantrekken, en dan vooral bijen en vlinders. Daar gaat het volgens hem slecht mee. "Ik ben ook betrokken bij de Vlinderstichting. We tellen sinds 2016 vlinders en we zien het aantal constant teruglopen. Ook het aantal soorten." Maar goed, hij zit niet meer in de jury. Het is onder andere Animo-ambassadeur Gerda Reus (zie foto) die bepaalt.

Aanmelden kan tot 10 augustus met maximaal drie foto's en eventueel een toelichting. Dat kan bij Monique van Ling via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met het contactformulier op animo-alkmaar.nl. Wie interesse heeft in gemeentesubsidie kan terecht op op de gemeentesite over geveltuintjes en boomspiegels. Voor andere groeninitiatieven is deze pagina. Wie graag wat hulp van de gemeente heeft, kan terecht bij de wijkteams. (hoofdfoto: NH Nieuws)
Pin It
Reclame

Agenda