‘Koningskade’. Dat moet hét grote evenement van de komende Koningsnacht en Koningsdag worden in Alkmaar. Tenminste, als het aan de initiatiefnemers ligt. De gemeente had de vergunningsaanvraag voor feesten op de Kanaalkade "niet direct omarmd", laat burgemeester Anja Schouten weten, maar werkt nu wel hard aan de realisatie met een speciaal daarvoor ingehuurde projectleider.
De initiatiefnemers van de Koningsfeesten op het Waagplein en de Platte Stenenbrug vinden de kosten te hoog geworden om nog door te gaan met evenementen op die plek. De veiligheidsmaatregelen leiden tot hogere kosten en minder ruimte voor bezoekers. De cafés zijn gewoon open, maar er is dus verder 'niks bijzonders' op de beide locaties. Het alternatief moet het tweedaagse Koningskade worden, een groot tweedaags feest op de Kanaalkade.
Horecaondernemers uit de Koorstraat en het Ritsevoort sloten zich aan bij dit plan. De organisatoren van de Koningsfeesten op de Paardenmarkt en het Hofplein waren onaangenaam verrast, toen de initiatiefnemers toestemming vroegen aan de gemeente.
Ze hebben de hulpdiensten in ieder geval op de hand. Die hebben gemeente Alkmaar inmiddels laten weten het "zeer onwenselijk" te vinden is als er drie feestlocaties wegvallen. Het kan daardoor erg druk worden op plekken waar wél wat aan de hand is, met ook gevolgen voor de openbare orde en veiligheid. "Het uitdrukkelijk advies van de diensten aan mij was dan ook om het initiatief verder uit te laten werken", aldus burgemeester Schouten. (tekst gaat verder onder de foto)

Schouten noemt de late organisatie van Koningskade een "uitzonderlijke inspanning van alle partijen". Er is een externe projectleider aangetrokken om de plannen samen met de betrokken ondernemers en een projectgroep uit te werken. Daarbij neemt de projectleider ook de veiligheidsaspecten van de andere binnenstedelijke festiviteiten onder de loep.
"Het veiligheidsplan gaat uit van een evenement met circa 9.500 bezoekers. Voor het evenement zal de Kanaalkade van donderdag 24 april tot en met zondag 27 april worden afgesloten", vervolgt de burgemeester. "Voor ondernemers, klanten en bewoners van de Kanaalkade zal de toegang in de vorm van een afgeschermd looppad te allen tijde gewaarborgd zijn. Tevens wordt er een bufferzone gecreëerd tussen de kade en het evenemententerrein en worden er maatregelen getroffen zodat de bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten geborgd is."
Meteen neemt de projectleider de veiligheid van alle andere binnenstedelijke festiviteiten rond Koningsdag onder de loep. (tekst gaat verder onder de foto)

"Zoals het er nu naar uitziet zijn er, naast de traditionele vrijmarkt, op Koningsnacht en – dag evenementen op het Hofplein, Paardenmarkt en Kanaalkade", stelt burgemeester Schouten. "Daarnaast zullen de horeca op de pleinen en in de straten hun gasten ontvangen zoals zij dat op iedere (feest)dag doen. Ik verwacht dan ook een feestelijke en bruisende Koningsnacht en -dag in Alkmaar. Met voldoende ruimte voor de grote aantallen mensen die in Alkmaar hun Koningsnacht of Koningsdag willen vieren."
Alle inspanningen voor Koningskade, moeten wat de burgemeester betreft bijdragen aan een organisatiestructuur waarbij horecaondernemers geen uitzonderingspositie meer hebben. Eentje waarbij de gemeente nauwer betrokken is als het gaat om management van de menigte en naleving van de alcoholwet bij evenementen. Daarbij noemt burgemeester Schouten het carnaval in Den Bosch en Leids Ontzet als goede voorbeelden.
"Ik ben van plan om na Koningsdag een sessie met experts te organiseren en vanuit verschillende richtingen wensen en bedenkingen op te halen, die gaat bijdragen aan de herziening van de regels waarbij in de toepassing risico-acceptatie een belangrijke rol speelt", aldus Schouten. "Daarnaast kijk ik ook naar het proces van vergunningverlening en wil ik kijken op welke wijze en in welke vorm samenwerking (co-creatie) mogelijk is."
Het is nog niet duidelijk wanneer gemeente Alkmaar definitief een oordeel velt over het project Koningskade.