Reclame
Bekeken: 389x

José van der Vliet woont al 29 jaar in een huurwoning van woningstichting Langedijk. "Naar volle tevredenheid", vertelt deze voorzitter van de Huurdersraad in Langedijk. Nu heeft zij de sleutel in handen van een mogelijke fusie tussen woningcorporatie Woonwaard in Alkmaar en woningstichting Langedijk. "Het wordt best een spannend jaar."

De twee plaatselijke woningcorporaties willen graag samen, maar zonder de instemming van de Huurdersraad van Langedijk en de Huurdersbelangenvereniging van Woonwaard gaat het voorgenomen huwelijk niet door. Beide huurdersraden staan al positief tegenover de fusieplannen, maar de Huurdersraad van Langedijk doet dat wel onder een aantal voorwaarden.

Na een verkenning van een half jaar zien woningstichting Langedijk een fusie met elkaar helemaal zitten. Aanleiding om de fusie te onderzoeken was het aanstaande vertrek van directeur-bestuurder Tim van Rijken bij de Langedijker corporatie.

“Dit is een logisch moment om de fusie te onderzoeken. De fusie zorgt voor een krachtenbundeling van twee gezonde organisaties. Woonwaard en Woonstichting Langedijk hebben een goede match, als je kijkt naar de visie op wat er nodig is in de regio. We trekken nu al regelmatig met elkaar op." (tekst gaat verder onder de foto)

Bestuurder Jørgen Weekers van Woonwaard streeft ernaar dat de fusie tussen woningstichting Langedijk en Woonwaard op 1 januari 2026 een feit is.


"Het voordeel van de krachtenbundeling voor beide organisaties is dat we kennis en expertise kunnen combineren", vertelt directeur-bestuurder Jørgen Weekers van Woonwaard. "Dan denk ik aan de kennis van de wijken en de netwerken daar. Ook kunnen we hierdoor wat besparen op organisatiekosten en ICT-kosten. Het is niet veel, maar elke euro is er een."

De kleine organisatie van Woningstichting Langedijk maakte de lokale woningcorporatie ook wel wat kwetsbaar, maakt Weekers duidelijk. "Het was in de huidige arbeidsmarkt lastig om bij vacatures goede mensen te vinden op sleutelposities. En daarnaast vergt bijvoorbeeld de beveiliging van de ICT vergt best wel wat voor zo'n kleine organisatie. De licenties voor de software worden dan erg kostbaar."

De Huurdersraad van Langedijk onderkent dat ook. Maar die is erg gehecht aan de nabijheid van de woningstichting in Noord-Scharwoude en de vertrouwde gezichten achter de balie. Ook hebben zij oog voor de zorgen die de medewerkers van de kleinste fusiepartner hebben over hun positie in de organisatie na de fusie. "We trekken samen op met de ondernemingsraad", vertelt voorzitter Van der Vliet van de Huurdersraad Langedijk. "Hun belangen houden we ook scherp op het netvlies." (tekst gaat verder onder de foto)

Door de fusie blijft er meer geld over voor nieuwbouw van sociale huurwoningen en verduurzaming van het woningbestand, zeggen de woningcorporaties. (foto: gemeente Dijk en Waard)


De fusiepartners komen de huurdersraden daarin tegemoet, legt bestuurder Weekers van Woonwaard uit. "We hebben oog voor de waardering van de baliefunctie in Noord-Scharwoude en de medewerkers daar. We zouden wel gek zijn als we van die kwaliteiten na de fusie geen gebruik zouden maken. We hebben toegezegd dat de baliefunctie zeker een jaar na de fusie blijft bestaan. Daarna willen we dat het pand een functie blijft houden voor de wijk en daarbuiten. Hoe, dat gaan we onderzoeken. Mogelijk kan het een buurthuisfunctie krijgen met andere sociale partners. Het pand blijft in ieder geval een maatschappelijke functie houden."

Of die toezeggingen voldoende zijn voor de leden van de Huurdersraad om in te stemmen met de fusie met Woonwaard, moet de komende maanden blijken. Zonder de instemming van de huurders kan de fusie niet doorgaan. Als het licht wel op groen komt, is het de bedoeling dat de organisaties per 1 januari 2026 samengaan. Het nieuwe naam van de fusieorganisatie staat al vast: Woonwaard.
Pin It
Reclame

Agenda