De N203 tussen Uitgeest en Limmen moet een stuk breder worden, vindt de provincie. Met gescheiden rijbanen, vangrails aan de zijkanten en meteen ook een breder fietspad. In de plannen wordt de 'dodenweg' 6,25 meter breder. Boeren aan de weg zouden daarvoor een strook land moeten verkopen. Dat zien ze niet zitten zonder compensatie, zegt boer Harm Terra. "Elke vierkante meter grond is eigenlijk heilig."
In 2014 riep de ANWB de N203 uit tot 'onveiligste weg van Noord-Holland'. Sindsdien zijn er wat maatregelen genomen, maar geen echte herinrichting. Als Provinciale Staten een klap geeft op het nieuwe plan, dan blijft de N203 een 80 km/u weg. Een lagere snelheid op een N-weg is niet te handhaven, zowel vanwege juridische valkuilen en capaciteit bij de politie. Mede aan de hand van inbreng van omwonenden en weggebruikers is een herinrichting geschetst.
Op de tekening zit er 2,1 meter tussen de banen en de bermen erlangs zijn breder voor vangrails. Fietsers krijgen er 1,25 meter bij. Dat scheelt frontale botsingen zoals op maandag. Om een meter te besparen is de berm tussen het fietspad en de sloot smaller. Maar dan nog is 6,25 meter extra nodig dan de huidige 15,75 meter. Er is ook nog een ontwerp met een parallelweg van totaal 13,35 m breder. Boeren met bedrijven langs de weg staan niet te springen. (tekst gaat verder onder de tekening)

"We willen echt dat de weg veiliger wordt, en we willen ook echt meewerken", zegt boer Harm Terra tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Maar minder grond kan gevolgen hebben voor zijn bedrijfsvoering. "Dat kan later betekenen dat ik minder koeien mag houden omdat ik minder grond heb. En we worden de laatste tijd al op zoveel dingen gekort."
Buurman Arnold Res beaamt: "Wij kunnen die grond gewoon niet missen." Ja, tenzij ze er grond voor terug kunnen krijgen, zeggen ze allebei. Bruikbare grond die aan hun landerijen grenst. Res heeft liever dat de N203 een 60 km/u weg wordt. "Met goede verlichting en handhaving, met een flitspaal bijvoorbeeld." Maar die optie heeft de provincie dus van tafel geveegd. Daar zitten juridische valkuilen aan vast en de politie zou dan extra moeten handhaven, zonder daar echt tijd voor te hebben.
Overbuurman en campingeigenaar John Adrichem moet nog maar zien of de provincie haar plannen rond krijgt. Voorwaarde is namelijk dat deze moeten passen binnen het beschikbare budget. "Als ze land van boeren moeten kopen, gaat dat misschien wel miljoenen kosten, is dat het waard? En als je gaat onteigenen, ben je tien of twintig jaar verder."
Sowieso duurt het jaren voordat de weg serieus wordt aangepakt, door alles daar aan vooraf nog moet gebeuren. Voorlopig staat de voltooiing gepland in 2034.