"Echt ongelofelijk." Net online en de Babyspullenbank is al een groot succes. De vrijwilligers van de Heerhugowaardse stichting Babyspullen wisten wel dat er animo was voor een online donatieplatform voor grotere babyartikelen, maar dat zich binnen twee weken al zó veel gulle gevers aan zouden melden... "Het gaat als een trein!"
Stichting Babyspullen is het geesteskind van Marjolijn Hermus uit Heerhugowaard. Ze begon in 2012 spullen in te zamelen voor ouders met een baby (op komst) die erg krap bij kas zitten. Wat begon op haar zolder is uitgegroeid tot een organisatie van zo'n 400 vrijwilligers met een nationaal netwerk van locaties voor inzameling, opslag, sortering en distributie van Babystartpakketten. Inmiddels is Hermus gestopt, maar de stichting is dus in goede handen. Vorig jaar ging een recordaantal van 6.106 pakketten naar (aanstaande) ouders die zijn voorgedragen door hulpverleners.
"We krijgen steeds vaker grotere spullen aangeboden en anderzijds krijgen we van mensen die in armoede leven steeds vaker de vraag naar spullen als een wieg, een kinderwagen of een autostoeltje ", vertelt Nicky Jansen, links op de hoofdfoto. "Toen ontstond het idee om vraag en aanbod online bij elkaar te brengen." (tekst gaat verder onder de foto)

De stichting peilde de animo voor een soort Marktplaats voor gratis babyspullen, en die bleek er zowel onder ontvangers als gevers te zijn. Maar ja, een online uitwisselingsplatform zet je niet zomaar even op.
"We gingen op zoek naar financiering en vonden die bij een private equity partij in Amsterdam. Dat bedrijf heeft een fonds voor droomprojecten en goede doelen. We dienden een projectaanvraag in en daar werd volmondig 'ja' op gezegd. Heel leuk", vertelt Jansen enthousiast. Daarna werd een softwareontwikkelaar aangetrokken en die leverde vlot werk. "We hoorden in oktober de toezegging en nu is de website al live. We draaien proef in de randstad om eerst de kinderziektes eruit te halen. In de tweede helft opent de Babyspullenbank voor heel Nederland."
Jansen en de andere vrijwilligers zijn verbluft over het aanbod in de eerste twee weken. "Echt ongelofelijk. Er zijn al meer dan 500 spullen op gezet. Dan moet je bedenken: bijvoorbeeld een kinderwagen kost al snel duizend euro en heeft een restwaarde van een paar honderd euro. En dan zijn mensen tóch bereid om deze aan te bieden. Dat vind ik echt bijzonder. Wat ook mooi is, is dat de gevers vaak bereid zijn om hun spullen zelf te brengen." (tekst gaat verder onder de foto)

De stichting hoopt dat er onder gevers en ontvangers een buddysysteem ontstaat. "Iemand in de buurt die nu een kinderwagen weggeeft, heeft over een paar jaar misschien een fietsje over, en dan later weer een step of zo. We hopen dat er relaties ontstaan die langduriger zijn."
"We bereiken nu ongeveer de helft van alle baby's in Nederland die in armoede geboren worden", zegt Jansen dan. Een gigantisch bereik, maar de lat ligt alweer hoger. "We willen heel graag nog meer impact hebben. We huren nu de achterkant van de loods waar we in zitten erbij. Daarmee verdubbelen we onze oppervlakte in Heerhugowaard. We gaan ons logistieke proces aanpassen. Nu ontvangt iedereen twee Babystartpakketten, die gaan we samenvoegen tot één groot pakket in een wieg. We horen soms verhalen over baby's in een wasmand of een boodschappenkratje. We willen dat iedere baby in een veilig bedje ligt."
Wie graag een babymeubel, kinderwagen, autostoeltje of een ander groter artikel wil doneren kan zichzelf aanmelden bij babyspullenbank.nl. De stichting zorgt er samen met hulpverleners voor dat er echt alleen hulpbehoevende (aanstaande) ouders op het platform kunnen komen. Andere spullen zoals kleding, linnen en speelgoed kunnen als vanouds direct naar een inzamelingspunt van Stichting Babyspullen.