Vloeken in de kerk. Het mag eigenlijk niet, maar vandaag mocht het voor een keer een soort van. Zaterdagmiddag stond de Grote Kerk in Alkmaar in het teken van Internationale Vrouwendag en dan 'slut sticks' in het bijzonder. Onder begeleiding van kunstenares Lara Schnitger maakten deelnemers hun eigen creaties van lingerie op stokken. "De vrijheid van de creativiteit en een belangrijke boodschap komen hier op een hele mooie manier samen."
Een Grote Kerk vol werkbanken en bergen met lingerie en andere knutselbenodigdheden. Deelnemers aan de workshop slut stick maken hadden niks te kort. In groepjes werd er gewerkt aan de verschillende sticks, en dat was soms nog best even aanpoten. "Jeetje wat is het moeilijk om die punaise in dat hout te krijgen", klaagt een deelneemster tegen haar collega-knutselaar.
Ondanks dat het soms lastig was, overheerste het enthousiasme zaterdagmiddag. Vrouwen die elkaar nog nooit gezien hebben werken samen alsof ze elkaar al jaren kennen. "Het is zo leuk om op deze manier toch weer nieuwe mensen te leren kennen! Dat zorgt ervoor dat niet alleen buiten het zonnetje schijnt, maar ook hier binnen in de Grote Kerk!" Zelfs Streekstad Centraal moet er aan geloven. Hier en daar moet er een handje geholpen worden of iets worden aangegeven. "Geef die schaar eens als je wil", klinkt het. "Hou eens even vast alsjeblieft." (tekst gaat door onder de foto).

Het idee van de slut sticks is begonnen bij kunstenares Lara Schnitger. Zij maakt vaker gebruik van stokken bij haar werk en zodoende is ze op het idee gekomen om er slut sticks van te maken, een kunstwerk op een stok, versierd met lingerie en statements. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor vrouwenrechten en zelfbeschikking.
"Een slut stick staat er om bekend dat het lekker sletterig mag en stiekem ook moet zijn", vertelt Schnitger aan Streekstad Centraal. "We gebruiken de stokken als basis en die versier je dan helemaal met lingerie hoe je het ook maar wil, hoe gekker hoe beter zou ik zeggen."
Die kunstwerken moesten natuurlijk ook een naam krijgen, maar daar hoefde Schnitger niet zo lang over na te denken. "Omdat het natuurlijk stokken zijn, sticks, die gebruikt worden stond dat deel van de naam al best snel vast. En aangezien het lekker ordinair en sletterig is, maar wel met een doel vond ik de naam 'slut stick' wel toepasselijk." (tekst gaat door onder de foto).

Naast de gezelligheid van de middag hebben de slut sticks ook een wat serieuzere betekenis deze Internationale Vrouwendag. "Op deze manier komt de boodschap dat vrouwen op een normale manier behandeld moeten worden en niet als seks- of lustobject gezien moeten worden weer even goed aan het licht", vertelt Schnitger.
"Ik heb ook doeken meegenomen naar de kerk met dingen spreuken als 'my body, my rules' en 'be the walker not the dog' dat alles om de boodschap duidelijk te maken. En mede doordat het vandaag Internationale Vrouwendag is komt het belang daarvan goed naar voren."
Na een klein uurtje hard werken is het tijd om de kunstwerken aan de buitenwereld te laten zien. Een voor een gaan ze door de grote deuren naar de voorkant van de Grote Kerk. Daar wordt een rij gevormd waarmee ze een rondje door de binnenstad van Alkmaar gaan lopen. "We gaan maar een klein rondje doen hoor want het zijn best zware dingen", zegt Schnitger lachend. (tekst gaat door onder de foto)

"De optocht die we zo gaan lopen moet je eigenlijk zien als een soort demonstratie", legt Schnitger uit. "We vragen op onze eigen manier aandacht. En daarvoor hoef je zelf dus helemaal niet heel sletterig gekleed te gaan want daar hebben we de slut sticks voor."
Toch biedt Schnitger deelnemers wel kleding aan voor tijdens de optocht. Zo zijn er blauwe overalls en jurken. "Die staan voor powervrouwen en om dus lekker zelfverzekerd overkomen en ook nog eens met een slut stick te lopen, daar gaat het om vandaag."
Naast de workshop slut stick maken waren er in Alkmaar diverse andere activiteiten ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag. In de stad werden verschillende evenementen georganiseerd, zoals lezingen, kunstinstallaties en performances. De dag was een kans om stil te staan bij de vooruitgang die is geboekt, maar ook om aandacht te vragen voor de uitdagingen die vrouwen wereldwijd nog steeds ondervinden.