Kort na de korte stroomstoring van dinsdag kwamen duizenden huishoudens er achter dat met de stroom ook het warme water en de verwarming verdwenen waren. Bij HVC zorgde vielen zowel de bio- als de afvalenergiecentrale uit, én het complete regionale warmtenet voor 12.000 huishoudens. Het duurde bijna 24 uur voor het volledig opgelost was.
"Het opnieuw in bedrijf nemen van de systemen kost tijd en dient zorgvuldig te gebeuren", vertelt HVC-omgevingsmanager Nicoline Spil. Rond 18:00 uur waren de energiecentrales weer volledig operationeel. "De verschillende back-up installaties zijn binnen een half uur opgestart, waardoor de warmtelevering aan het warmtenet weer op gang kwam." De onderstations hebben hun eigen gas- of olie gestookte ketels voor dit soort noodgevallen.
Maar daarmee is het nog niet gedaan, laat ze weten. "Bij dergelijke storingen, bij volledige uitval van de installatie, ontstaat er een ‘koude prop’ in het leidingnet. Dit is een grote hoeveelheid koud water die eerst het leidingnet uit moet voordat er weer warm water van de juiste temperatuur geleverd kan worden. Dit koude water zorgde er ook voor dat de regelstations in de woonwijken gereset moesten worden. In een aantal gevallen hebben we dit handmatig op locatie moeten doen." (tekst loopt door onder de afbeelding)

Dat handmatig resetten was nodig in de Rivierenwijk in Heerhugowaard en de Alkmaarse wijken Vroonermeer en Huiswaard I. Daarom duurde het daar tot woensdag voordat er weer warm water stroomde. Voor zo ver bekend heeft de stroomuitval niet voor defecten gezorgd.
Het is volgens de woordvoerder nog niet eerder gebeurd dat beide centrales uitvielen. HVC heeft diverse systemen voor het geval dat de stroom uitvalt, wijdt Spil uit. "We hebben beschikking over eigen stroom-opwekinstallaties en noodstroom-aggregaten. Ook zijn er drie back-up installaties in het warmtenet, die de warmtelevering kunnen overnemen. Bij de storing op dinsdag is het back-up systeem binnen dertig minuten opgestart."