Reclame

Het is een fenomeen dat vooral in het Midden-Oosten populair is: een enorme mast met de nationale vlag in top. Maar de hoogste vlaggenmast ter wereld staat in het Egyptische Caïro, waar op ruim 200 meter hoogte het nationale dundoek wappert. Daarmee hoeft Alkmaar niet te concurreren, maar de vlaggenmast die het Alkmaarse raadslid Gosse Postma heeft bedacht in het midden van het Kooimeerplein moet wel een flinke eyecatcher worden.

Postma wordt deze week veel gefeliciteerd. Hij diende een motie in om een grote vlaggenmast te plaatsen op het Kooimeerplein, en dat voorstel werd met een grote meerderheid in de gemeenteraad aangenomen. "Ik heb er ongelooflijk veel leuke reacties op gekregen", zo vertelt hij tegen Streekstad Centraal: "Zowel in de winkel als op social media."

Toch ontstond er wel wat discussie in de gemeenteraad. Niet iedereen was enthousiast. "Er waren raadsleden ter linkerzijde die het een rechts-populistisch plan vonden. Maar vertel mij dan: wat is er rechts-populistisch aan een vlag?"

Grote vlaggenmast met de vlag van Turkmenistan op een plein, omgeven door pilaren en gouden standbeelden, met stad op de achtergrond. De 133 meter hoge vlaggenmast die Gosse Postma tijdens een vakantie zag in de stad Ashgabat in Turkmenistan. (foto: Wiki Commons, fotograaf Bjørn Christian Tørrissen)


Gosse Postma was een paar jaar geleden op vakantie in Turkmenistan. In de stad Ashgabat kwam hij daar een vlaggenmast tegen van 133 meter. Hij vond het een imposant gezicht. "Het straalt trots uit. Wij mogen in Alkmaar ook best iets trotser zijn op onze stad. We hebben zoveel te bieden. Een grote mast met de Alkmaar-vlag op het verkeersplein die je van ver ziet, moet iedereen een beetje blijer maken."

Postma kan niet zeggen hoe hoog hij de vlaggenmast wil hebben op het Kooimeerplein. Het nieuwe appartementencomplex op hoek van de Vondelstraat is 43 meter, het AZ-stadion is circa 40 meter hoog. Hij is het er mee eens dat de vlaggenmast daar wel bovenuit moet steken. De artist impression die Streekstad Centraal hem voorlegt, spreekt hem erg aan. "Dan kom je blijkbaar uit op circa 50 meter", filosofeert het raadslid. "Maar laat de gemeente dat maar onderzoeken."

Zulke hoge vlaggenmasten zijn niet standaard leverbaar, vertelt salesmanager Rob van de Vlaggenunie. Gewone vlaggenmasten van dergelijke hoogtes zijn ook niet bestand tegen wind en storm. "De grote vlaggenmasten die je ziet in het Midden-Oosten en de Verenigde Staten zijn vaak heel massief, en gebouwd van beton. Anders loopt deze al schade op vanaf windkracht 5", stelt de vlaggendeskundige.

Panorama van een stad met een grote vlag van Saudi-Arabië op een hoge vlaggenmast, omringd door moderne gebouwen en een waterkant op de voorgrond. Het was lang de hoogste vlaggenmast ter wereld: die in de stad Jeddah in Saudi-Arabië. De mast is 175 meter hoog (foto: Wiki Commons, fotograaf Gregor Rom)


"Wij raden aan om vlaggen binnen te halen voordat het harder gaat waaien dan windkracht 6 of 7", stelt Rob. "Hoe groter de vlag, des te groter de kans dat zowel de vlag als de mast schade oplopen. Laat je de vlag hangen, dan is dat heel slecht voor de levensduur."

De hoogste mast die leverbaar is, komt volgens hem niet hoger dan twaalf meter. Grotere masten moeten speciaal vervaardigd worden, maar het advies van de Vlaggenunie is dan een massieve constructie.

Een vlag die steeds moet worden binnengehaald als het harder gaat waaien, en waar lichtjes in moeten worden gehangen voor de donkere dagen: daar zal Rijkswaterstaat vast iets van vinden. Want die instantie is zowel wegbeheerder van het Kooimeerplein als eigenaar van de grond waar de vlaggenmast moet komen. Volgens woordvoerder Pieter Zoon is Rijkswaterstaat nog niet benaderd door de gemeente Alkmaar: "Maar we zijn altijd bereid tot een gesprek."

Volgens hem wordt elk plan op zijn eigen merites bekeken. Voor Rijkswaterstaat staat echter wel voorop dat het de verkeersveiligheid niet in gevaar mag brengen.  "Het moet het verkeer niet afleiden. En over onderhoud moeten we dan wel afspraken maken."

Nachtfoto van een groot, verlicht gebouw met een hoge vlaggenmast en een wapperende vlag, omringd door een uitgestrekt, verlicht terrein. Sinds 26 december 2021 echt de hoogste vlaggenmast in de wereld: die in Cairo. Met een lengte van 202 meter is het record voorlopig in handen van Afrika.


De woordvoerder wil echter niet vooruit lopen op een beslissing van Rijkswaterstaat. "De gemeente kan een vergunning aanvragen en uitleggen hoe zij de plaatsing en het beheer in gedachten hebben. Daarover zullen wij ons dan buigen. Wij maken er in ieder geval op voorhand geen probleem van als een gemeente iets wil op onze grond."

Wethouder Peetoom probeerde tijdens de raadsvergadering al een beetje de verwachtingen te temperen. Over een vlag was hij wel optimistisch, maar hij zag wel bezwaren als de vlag vaak verwisseld moet worden. Lampjes op de mast konden volgens hem een probleem vormen voor de verkeersveiligheid: "Al die lichtjes in het verkeer, ik weet niet of dat kan."

Toch blijft Postma optimistisch dat wethouder Peetoom het weet te regelen: "Van de wethouder verwachten we nu dat hij zijn best gaat doen om dit mogelijk te maken, zoals de motie het beschrijft. Het liefst zien we dat de vlag wordt gewisseld volgens het vlaggenprotocol van de gemeente Alkmaar. Maar als dat de medewerking van Rijkswaterstaat in de weg staat, dan horen we graag hoe het wel kan."

Postma weet in ieder geval hoe de vlaggenmast betaald moet worden: uit het kerstbomenbudget van de gemeente Alkmaar. Dat lijkt hem logisch omdat er in de donkere maanden kerstverlichting aan moet hangen. De kerstlichtjes in de zendmast van Lopik hebben Gosse Postma geïnspireerd. Verder is hij optimistisch dat wethouder Peetoom het ook voor elkaar krijgt bij Rijkswaterstaat. "Als je je best doet, lukt het meestal."
Pin It
Bekeken: 1845x
Reclame

Agenda