Reclame

"We hebben het aan ons mens zijn te danken, wij verpesten alles." Het gaat slecht met de Nederlandse natuur en de amfibieën in het bijzonder, waarschuwt Els Meurs van Paddenwerkgroep Heiloo. De populaties van kikkers, salamanders en vooral padden zijn door de jaren heen ingestort. 

"Vroeger vonden we tijdens de paddentrek op een avond soms wel 200 padden, één keer zelfs 1.100 padden. Tegenwoordig zijn we blij als we er op een avond vijftien tellen." Het zijn verontrustende getallen die Els Meurs noemt. Zelf zit ze al sinds de oprichting in 1988 bij de Paddenwerkgroep Heiloo. "Het gaat echt niet goed met de natuur en daarom is het belangrijk dat we dit reddingswerk nog steeds blijven doen."

Meurs wijst met de vinger naar de mens. We bouwen steeds meer. Wegen, paden, gebouwen en andere obstakels. We verstoren de natuur als we de hond uitlaten of gewoon een wandeling maken. "We zijn alleen maar met onszelf bezig, niet met de natuur." (tekst gaat verder onder de foto)

Drie mensen in regenjassen en reflecterende vesten staan 's nachts op een natte weg met emmers. Paddenredders van de Paddenwerkgroep Heiloo in actie tijdens één van de patrouilles. (foto: Gerda Reus)


Ze hoopt dat meer mensen zich aansluiten bij een paddenwerkgroep. De Heilooër groep bestaat uit zo'n veertig vrijwilligers die van februari tot april actief zijn. Wanneer de temperatuur stijgt naar een graad of zes, ontwaken amfibieën uit in winterslaap en trekken ze naar water om zich voort te planten. "Daarbij moeten ze wegen oversteken, en op die wegen rijden auto's en fietsers en die rijden ze dood. Wij halen ze van de weg af en zetten ze veilig aan de overkant bij water neer. Dat doen we met de hand of met een emmer."

Dat betekent overigens niet de hele dag patrouilleren langs routes die de amfibieën nemen. De dieren gaan vooral in de avond aan de wandel en worden opgevangen met gaas en in emmers. Maar er wordt ook nog wel eens in de ochtend gesurveilleerd, voegt vrijwilliger Gerda Reus toe. (tekst gaat verder onder de foto)

Personen werken samen buiten op een pad, bezig met het plaatsen van houten palen langs de rand. De versperringen van gaas worden 'geïnstalleerd', zodat de amfibieën overdag niet kunnen oversteken. En dus ook niet platgereden worden. (foto: Gerda Reus)


"Langs het fietspad aan de Zanderssloot zetten we gaas neer, zodat de dieren het pad niet op kunnen. Hier en daar graven we ook emmers in, waar ze in kunnen vallen. Dat maakt het makkelijker om ze te verzamelen. We doen een stokje in de emmer, zodat muizen en ratten er wel uit kunnen klimmen."

Maar daar zijn dus wel mensen voor nodig. "Er zit nu van alles bij, van 13 jaar oud tot hoge leeftijd", laat Els Meurs Streekstad Centraal weten. "We hebben wel vrijwilligers gehad van 90 jaar oud. Ze komen niet alleen uit Heiloo, ook uit Alkmaar en soms uit Amsterdam. Maar dichtbij wonen is het beste." (tekst gaat verder onder de foto)

Twee padden op een stenen oppervlak, de ene pad zit bovenop de andere. Met z'n tweeën tegelijk oversteken is wel zo efficiënt. (foto: Gerda Meurs)


"We werken volgens een rooster. Iedere groep heeft een vaste avond en bestaat uit vier mensen. Sommigen zijn vrienden van elkaar geworden of nemen koffie of thee mee. Dan gaan ze even op een bankje zitten en daarna lopen ze weer verder", vertelt Els. Gerda vult aan: "En wat is er voor kinderen nou leuker om met een zaklamp in het donker op avontuur te gaan in het bos? En het is ook nog eens heel leerzaam."

Ieder jaar helpt Paddenwerkgroep Heiloo zo'n 400 padden, 6.000 kikkers en 400 salamanders paden en wegen over. Wil je graag helpen, maar je woont niet in de buurt van Heiloo? In de hele regio zijn zeven werkgroepen en ze kunnen bijna allemaal wel wat hulp gebruiken. Ga voor een overzicht en contactgegevens naar paddentrek.nu.
Pin It
Bekeken: 197x
Reclame

Agenda