Reclame

Stress. Het heeft nog steeds veel impact op het leven van jongeren en jongvolwassenen en dat is niet anders in Noord-Holland Noord. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024, een grootschalige enquête over de fysieke en mentale gesteldheid van inwoners van 16 tot en met 25 jaar oud. Zo'n 40 procent van wie in de regio deelnam aan het onderzoek ervaart stress door school, hun studie of werk.

Ondanks een lichte verbetering op het vlak van onder andere psychische klachten, geluk en eenzaamheid is de mentale gezondheid van regiobewoners van 16 tot en met 25 jaar - voor het gemak vanaf nu allemaal 'jongvolwassenen' - nog steeds onder het niveau van een aantal jaren geleden. Slechts 53 procent in Noord-Holland Noord beoordeelt de eigen mentale gezondheid als goed of zeer goed. Zo'n 13 procent vulde 'slecht of 'zeer slecht' in. "Dit behoeft dus nog steeds aandacht", aldus GGD Hollands Noorden. Het zijn vooral jonge vrouwen en volwassenen van 21 tot en met 25 jaar die negatiever zijn.

De mentale gezondheid werd vooral negatief beïnvloed door stress en prestatiedruk. Rond 40 procent gaf aan vaak gestrest te zijn met name door school, studie of werk, en 54 procent ervaart regelmatig prestatiedruk. Dat heeft vooral met eigen verwachtingen (42%) te maken en in mindere mate (33%) met die van anderen. In dat laatste geval ervaren jongvolwassenen de meeste druk van hun ouders over verzorgers. (tekst gaat verder onder de foto)

Drie jeugdteam van Hera naar landelijke finales Veel jongeren doen aan sport, maar de meesten komen niet aan de bewegingsnorm van gemiddeld een half uur activiteit per dag. (foto: Sjoerd de Roos)


Zo'n 46 procent van degenen die aan de Gezondheidsmonitor deelnam heeft veel vertrouwen in de eigen toekomst, terwijl 16 hier weinig tot geen vertrouwen in heeft.

Veel jongvolwassenen maken zich zorgen over maatschappelijke thema's, met name over de woningnood en hun financiële situatie. Over het klimaat, discriminatie in de samenleving en tegenstellingen tussen groepen in de samenleving maken ze zich minder vaak zorgen dan in eerdere jaren. Oorlog is daarentegen een meer vooraanstaand thema geworden.

Dan de fysieke gezondheid. Rond 71 procent geeft aan een gezond gewicht te hebben, tegenover 24 procent die aangeeft overgewicht te hebben, waarvan 7 procent ernstig. Er is weinig verandering geweest over de afgelopen jaren.. Vrouwelijke respondenten meldden vaker overgewicht dan mannen, en het zijn vooral de twintigers die aan de zware kant zijn.

Van de deelnemers aan de Gezondheidsmonitor doet 73 procent wekelijks aan sport en is 61 procent lid van een sportclub. Desalniettemin stelt slechts 29 procent te voldoen aan de beweegnorm voor volwassenen van minimaal een half uur beweging per dag.

Terwijl het aantal sigaretten- en shagrokers stabiel is, won vapen de laatste jaren aan populariteit. Zo'n 24 procent rookt of vapet minstens eens per week en 17 procent doet dit dagelijks. Rond 20 procent rookt wekelijks sigaretten of shag en 8 procent vapet wekelijks. In 2019 vapete pas 2 procent wekelijks. (foto: aangeleverd)


De Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen is een tweejaarlijks landelijk onderzoek dat in 2022 voor het eerst werd gehouden. Het onderzoek was een voortzetting van de Gezondheidsmonitor Jeugd.

Afgelopen jaar werd de enquête 135.000 keer ingevuld. In Noord-Holland Noord gebeurde dat 5.000 keer.


Pin It
Bekeken: 255x
Reclame

Agenda