In de 'strijd' voor sportvoorzieningen in het Sportpaleis van Alkmaar lijkt de wielersport het te winnen van de atletiek. Het Alkmaarse college kiest voor grootschalige renovatie en wil best 'iets doen' voor de moeder der sporten, maar dan wel beperkt. "Ik vind renovatie de minst verstandige keuze"
Voormalig Tweede kamerlid, oud Alkmaars raadslid, én prominent strijder voor een volwaardige indoor atletiekbaan in Alkmaar Rudmer Heerema, is teleurgesteld. Hij had vanuit AV Hylas een belangrijke rol in de lobby voor een Sportpaleis met een indoor atletiekbaan. "En ik zou niet voor baanwielrennen kiezen, want die sport wordt steeds kleiner."
Nieuwbouw met een wielerbaan kost volgens Heerema niet veel meer dan de voorgestelde renovatie, als de geschatte levensduur van 25 tegenover 40 jaar wordt meegenomen. Bovendien is hij is sceptisch over de 25 jaar die renovatie op zou moeten leveren. "De vloer ligt verdiept dus als je die niet goed aanpast, dan blijf je het grondwaterprobleem houden en moet je misschien over tien of vijftien jaar weer opnieuw investeren." (tekst gaat verder onder de foto)
"Sowieso kan je veel beter iets bouwen dat Nederland nog niet heeft. Er zijn al genoeg sporthallen voor volleybal, basketbal en handbal", vindt Rudmer Heerema. "En ik vind het onlogisch om te kiezen voor baanwielrennen. Het is veel geld voor een kleine sport, die steeds kleiner wordt. Je moet iets bouwen waar de regio over 20, 40 jaar ook nog veel plezier van heeft."
"Atletiek is een van de meest opkomende sporten in de regio. Er is heel veel talent, het zou zonde zijn als dat niet wordt geaccommodeerd", vindt Heerema. "We hebben in Nederland geen volwaardige locatie waar je atletiek kan bedrijven". Omnisport Apeldoorn telt hij niet mee omdat die maar beperkt gebruikt kan worden om te trainen. De kleinere atletiekhallen in Assendelft en Amsterdam zijn ook beperkt en bovendien is huur in Assendelft nogal kostbaar.
Het college geeft aan wel wat voorzieningen voor atletiek te willen organiseren. Bij navraag wordt verwezen naar een wedstrijd die in het verleden eens per jaar werd gehouden. Daar werden spullen voor gehuurd en geleend. Die inrichting volstond wel voor een jeugdwedstrijd, maar niet voor atletiek van hoog niveau. En dat was dus maar voor één dag in het jaar. (tekst gaat verder onder de foto)
"We gaan met bestuur van Hylas de stukken goed doornemen en dan kijken wat er nog mogelijk is voor de atletiek. Of het Sportpaleis op een manier kan worden ingedeeld waardoor er toch met regelmaat getraind kan worden. Bijvoorbeeld een vloer waar je met spikes op kan lopen en ergens een zandbak voor het verspringen." Op diverse locaties in het land zijn sporthallen met zulke vloeren. Een verspringbak kan met platen afgedekt worden. Een hoogspringmat kan buiten de sportvelden liggen.
Vanuit de lokale politiek heeft Heerema hier en daar al wat bijval gehoord. Onder andere vanuit OPA en PvdA -GroenLinks. Van de coalitie verwacht hij weinig steun om het tij nog serieus te keren. "Ik neem aan dat zij hun wethouders gewoon steunen."
"Op 29 januari is er een raadsinformatieavond over het Sportpaleis", aldus de sportconsultant. "Daar ga ik heen en ik neem aan ook anderen van Hylas."