Opmeer is nu een jaar of vijf bezig met plannen voor een kleine kerncentrale. Het idee is dat de klimaatdoelen bij lange na niet worden gehaald met alleen zonne- en windenergie. Inmiddels heeft een bouwer uit de Verenigde Staten interesse getoond. Opmeer hoopt dat er al voor 2030 een Small Modular Reactor in de gemeente staat die ruim 300.000 huishoudens in de regio van stroom voorziet.
"Een centrale in Opmeer is mogelijk", zegt Daan Pruimboom tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Hij is gemeentelijk programmamanager Duurzaamheid. Vanwege het open gebied, heeft een luchtgekoelde Small Modular Reactor (SMR) zonder hoge koeltorens de voorkeur. "Dit model maakt veelal gebruik van ventilatoren op het dak. Koeltorens zijn niet nodig. Er wordt wel wat water gebruikt, maar niet zo veel dat er een waterbassin op het terrein nodig is."
Een modulaire kernreactor kan als een soort Lego-pakket in elkaar worden gezet en de beoogde uitvoering heeft een vermogen van 100 MW, goed voor 0,87 TWh aan elektriciteit per jaar. Dat is meer dan de totale 0,7 TWh die heel West-Friesland volgens de Regionale Energiestrategie (RES) aan duurzame energie moet gaan opwekken.
"De centrale produceert meer warmte en stroom dan Opmeer kan verbruiken", zegt Pruimboom dan ook. Hij komt uit op elektriciteit voor meer dan 300.000 huishoudens. Ook de warmte kan worden benut. De wijde regio zou er volgens hem dus van mee kunnen genieten. (tekst gaat verder onder de afbeelding)
Eerder had Carel Anink, Opmeers raadslid van Door Samenwerking Vooruit, al aangegeven dat er om klimaatneutraal te worden 340 windturbines en 3.000 hectare zonneweides nodig zijn in Noord-Holland Noord. Dat is volgens hem niet realistisch. "Dan moet je wat anders gaan bedenken en daar is kernenergie een goed alternatief voor. We begrijpen dat er heel veel inwoners zijn die daar bang voor zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat het zeer veilig is, dus wat mij betreft mag die in Opmeer komen te staan."
Volgens Liander zal een SMR waarschijnlijk moeten worden aangesloten op het hoogspanningsnetwerk van TenneT. Daar is nu nog geen capaciteit voor. Er komt dit jaar of in 2026 een nieuwe 150 kV verbinding van Beverwijk naar het verdeelstation in Oterleek, maar dan zal er nog een kabel van Oterleek of hoogspanningsstation De Weel naar Opmeer moeten worden gelegd. Als dat geen optie is, moet worden gewacht op de bovengrondse 360 kV-verbinding richting Wieringermeer die op zijn vroegst in 2034 wordt gerealiseerd.
Maar dat is mogelijk evengoed nog ruim op tijd voor een SMR in Opmeer. Gezien alle eisen, vergunningen en veiligheidstests, zegt emeritus hoogleraar en atoomfysicus Wim Turkenburg dat het niet reëel is om er eentje vóór 2040 te verwachten.
Ook in Den Helder worden de opties verkend om een SMR te plaatsen. Die zou dan nabij Bedrijventerrein Kooypunt moeten komen. (beeld: NRG PALLAS)